BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

marți, 26 februarie 2013

- „MORŢII DE LA STOENEŞTI MERITĂ SĂ SE AFLE ADEVĂRUL”

15 februarie 2013 s-au împlinit 14 ani de la declanşarea mineriadei de la Stoeneşti. Ortacii au plecat în masă spre Bucureşti, revoltaţi de decizia Curţii Supreme de Justiţie, din 15 februarie 1999, de a majora la 18 ani de închisoare pedeapsa lui Miron Cozma în dosarul mineriadei din 1991. Principalul cap de acuzare era subminarea puterii de stat. În fiecare an de când a ieşit din închisoare , „militant fără voie” unul din liderii minerilor din Oltenia afiliat la sindicatul lui Cozma, Constantin Creţan merge cu ortacii săi la Stoeneşti pentru a face o slujbă de pomenire minerilor care au murit la Stoeneşti.

În acelaşi dosar, Cozma mai fusese condamnat în iunie 1998, la un an şi şase luni de închisoare, dar, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. A stat în închisoare doar o lună de zile. Mineriada de la Stoeneşti a fost practic, ultima mineriadă, încheiată cu arestări şi condamnări.
Miron Cozma a primit şapte ani de detenţie. Principalul cap de acuzare a fost instigare la nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. De asemenea, pentru această mineriadă, trei lideri ai ortacilor au fost condamnaţi la închisoare între patru şi cinci ani şi jumătate, pentru favorizarea infractorului, ultraj şi tulburarea liniştii publice. Este vorba despre Romeo Beja, Sterian Casapu şi Dorin Loiș. Ulterior, tribunalul Bucureşti a stabilit ca pedepsele lui Casapu şi Loiș să fie graţiate.
Liga Muncitorilor din România, Federaţia Naţională a Muncii, Sindicatul ,,Lignitul” Oltenia, Sindicatul „Viitorul nostru Seciuri”, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, împreună cu sindicatele afiliate, au organizat în 16 februarie comemorarea mineriadei de Stoeneşti.
Anul acesta i-am însoţit pe ortaci la Stoeneşti. M-a surprins afirmaţia unuia dintre participanţi: „Îmi este ruşine că doar atât mai putem face în memoria lor. Oricâte greşeli ar fi făcut, Cozma a avut un merit uriaş, s-a bătut pentru drepturile noastre. De drepturile câştigate de el beneficiem şi acum. De atunci, niciun lider nu s-a mai bătut pentru drepturile noastre, s-au bătut doar pentru avantajele pe care le-au obţinut pentru ei; ba, mai mult, sunt de ceva vreme într-o complicitate fără precedent cu administraţia. Sunt inginer, prin urmare pot să filtrez ce ni se întâmplă, şi de aceea vreau să atrag atenţia minerilor de bună credinţă că şi datorită liderilor actuali am pierdut şi suntem pe cale să pierdem o bună parte din drepturile câştigate cu sacrificii. Şi aş mai vreau să spun ceva: Constantin Creţan a avut dreptate, astăzi – minerii au murit nemeritat la Stoeneşti, în memoria lor mai precis avem datoria de a face toate demersurile pentru a se afla adevărul despre evenimentele de la Stoeneşti”.
Senatorul PC  Cristiana Anghel, prezentă şi ea la comemorarea ortacilor morţi la Stoeneşti, a precizat că rezonează la problemele minerilor şi că în acest context va face tot ce ţine de funcţia pe care o ocupă în Parlamentul României pentru a promova o politică legislativă coerentă, dar că în opinia sa Cozma a făcut o gravă greşeală implicându-şi ortacii în problemele sale cu sistemul.
Localnicii au povestit şi ei: „Au venit jandarmi străini, că îi auzeam vorbind între ei, au bătut nu numai mineri, ci şi oameni a căror vină a fost doar că s-au aflat la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Aceştia spun că au ascuns mulți mineri de furia jandarmilor; pe unii i-au găsit și i-au bătut până aceştia şi-au dat viaţa; alţii au sărit de la 15 metri de pe pod, în disperare. Pe unii nu i-au găsit, dar oamenii în casele cărora au fost găsiţi mineri au fost şi ei bătuţi. Fiul celor în casa căruia s-a ascuns Constantin Creţan povesteşte cum tatăl şi mama lui l-au ascuns pe Creţan în lada de zestre şi cum mama şi tatăl lui,  foarte în vârstă şi atunci, s-au aşezat pe ladă şi nu s-au mişcat de acolo până ce jandarmii nu au părăsit casa. L-au îmbrăcat apoi cu haine de cioban şi a doua zi l-au dus la gară, de unde acesta a luat trenul spre Craiova. Creţan spune că nici soţia nu l-a recunoscut în hainele acelea...
Creţan spune că morţii din cimitirul de la Stoeneşti nu au avut pe nimeni şi de aceea au fost îngropaţi acolo şi că există familii ale celor care au murit la Stoeneşti ce susţin că, în schimbul unor despăgubiri, casă, bani, au acceptat ca pe certificatul de deces al soţilor lor să fie trecut accident de muncă.
Creţan mai susţine că există oamenii care vor depune mărturie în acest sens, atunci când va veni timpul să se spună adevărul despre intervenţiile jandarmilor la Stoeneşti.
Ca o concluzie finală a zilei de a16 februarie (ce coincidență: în 1933, tot pe 16 februarie, mulți ceferiști mureau la Atelierele Grivița, din București, tot luptând pentru drepturile lor!), ortacii au spus, fiecare în funcţie de nivelul lor de pregătire, în esenţă, acelaşi lucru, şi anume că guvernul CDR de la acea vreme a urmărit, prin acţiunile de represiune de Stoeneşti, un singur lucru: diminuarea puterii sindicatelor miniere. Lucru pe care l-au şi obţinut. de altfel. Au reuşit să instaureze teama în rândul ortacilor, dar să şi limiteze dreptul şi dorinţa ortacilor de a manifesta.
Constantin Creţan a concluzionat şi el, la finalul acţiunii, că nu va avea linişte, pentru că le datorează ortacilor asta, până ce nu se va afla adevărul despre evenimentele de la Stoeneşti.

Adriana Perşa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu