BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

vineri, 23 august 2013

- Noile norme referitoare la asigurarea obligatorie a locuințelor au intrat în vigoare

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost modificata, in iulie, prin Legea nr. 243/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456, din 24 iulie 2013.

Potrivit noului act normativ, care a intrat in vigoare pe 27 iulie 2013, una dintre principalele modificari aduse la vechea legislatie este introducerea unui certificat de asigurare. Proprietarii de locuinte vor avea posibilitatea sa demonstreze ca au casa asigurata impotriva dezastrelor naturale fie cu polita de asigurare obligatorie a locuintelor, asa cum era stabilit pana in prezent, fie cu certificatul de asigurare.
In plus, noul act normativ stabileste ca vor putea emite polite PAD, nu doar actionarii PAID (n.r. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), ci toate societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa.
Avand in vedere schimbarile introduse de noile reglementari, normele existente privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu mai erau valabile, asa incat ASF a adoptat noi norme.
Norma ASF nr. 7/2013 privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 521 din 20 august 2013 si a intrat in vigoare la data publicarii.

Ce schimbari aduc noile norme aprobate de ASF?

Noile norme cuprind dispozitii referitoare la certificatul de asigurare, prevazut in Legea nr. 243/2013. Acesta reprezinta un document care atesta existenta unei polite de asigurare obligatorie PAD pentru locuinta asigurata, eliberat impreuna cu polita PAD.
Certificatul de asigurare, stipulat in noile norme, va oferi asiguratilor siguranta ca polita este in conformitate cu legislatia in vigoare si totodata, cu acest document asiguratii vor putea dovedi ca si-au asigurat locuintele, au mentionat, recent, reprezentantii ASF.
“Pentru ca asiguratii sa aiba certitudinea ca polita este emisa in conditiile legii, ASF a elaborat un certificat de asigurare care dovedeste subscrierea acestei polite si mentioneaza pretul exact”, au precizat sursele citate.
Mai mult, potrivit noilor norme, proprietarii de locuinte care au incheiat asigurari facultative care acopera riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii sunt obligati sa cumpere o polita PAD, dar numai dupa cea asigurarea facultativa a expirat.
Pana in prezent, cei care aveau incheiata o asigurare facultativa a locuintei, nu erau obligati sa incheie si o polita PAD. Acestia puteau opta fie pentru o polita facultativa, fie pentru una obligatorie.
Conform noilor dispozitii aflate in vigoare, proprietarii de locuinte vor trebui sa incheie o polita PAD chiar daca au deja incheiata una facultativa, insa numai dupa ce aceasta va expira.

Ce informatii trebuie sa cuprinda polita PAD?

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale cuprinde urmatoarele date:
a) informatii furnizate de contractant/asigurat referitoare la:
  • identificarea asiguratului, contractantului si a beneficiarului asigurarii: numele si prenumele/denumirea, adresa completa a locuintei, CNP/CUI, telefon;
  • identificarea obiectului asigurarii: tipul locuintei;
b) riscurile acoperite prin contract;
c) suma asigurata obligatoriu pentru tipul de locuinta asigurat;
d) prima de asigurare obligatorie aferenta sumei asigurate;
e) data emiterii politei si perioada de valabilitate a acesteia;
f) datele de identificare ale PAID;
g) denumirea asiguratorului autorizat care a eliberat PAD in numele si contul PAID;
h) semnaturile partilor contractante;
i) denumirea actelor normative care prevad drepturile si obligatiile partilor contractante.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie pe o perioada de 12 luni si inainte de expirarea perioadei de valabilitate a PAD, contractantul/asiguratul are obligatia de a incheia un alt contract de asigurare obligatorie a locuintei, precizeaza noile norme.
In cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD pentru locuinta care face obiectul contractului, se arata in documentul citat.
Potrivit reglementarilor intrate recent in vigoare, pretul unei polite PAD este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta. O astfel de polita asigura o despagubire maxima de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.


Studiază și: http://www.avocatnet.ro/UserFiles/articleFiles/1377032400_POLITA%20PAD%202013%20(1).pdf 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu