BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

duminică, 1 aprilie 2012

- Strategia Naţională Energetică a României pentru perioada 2011-2035 ( extrase despre resursele minerale )

MECMA a realizat în 2011 o Strategie Naţională Energetică a României pentru perioada 2011-2035 care, în mare parte este, este un copy-paste al strategiei din 2007 şi, deci, conţine o mulţime de date incorecte. Totuşi, pentru informarea voastră, am extras datele privind resursele minerale ale României, înainte de descoperirea gazelor din Marea Neagră şi care mă fac să mă întreb DE CE, OARE, VOR SĂ ÎNCHIDĂ MINELE DIN VALEA JIULUI?:


Rezervele energetice ale României:
Huila ajunge pentru 229 ani;
Lignitul ajunge pentru 15 ani + 30 ani din perimetre noi;
Zăcămintele de petrol ajung pentru 14 ani;
Gazele naturale ajung pentru 20 ani;

   Cu toate aceste date concrete, recunoscute de actualii guvernanţi, mineritul din Valea Jiului este obligat să moară. În Romania există 755 milioane de tone de huilă, din care rezerve exploatabile, concesionate -105 milioane de tone. La un consum anual de 2,5 milioane de tone, huila ar ajunge pentru 229 de ani. Pe de altă parte, Strategia arată că restrângerea perimetrelor şi închiderea minelor neperformante a condus la situaţia în care numai circa 30% din totalul rezervelor geologice de huilă se mai regăsesc în perimetrele aflate în concesiunea Companiei Naționale a Huilei Petroşani. Conform Directivei UE adoptată recent, UE permite continuarea subvenţiei pentru exploatarea huilei până în 2018 şi condiţionează acest fapt de aplicarea strictă a unui program de închidere a minelor care generează pierderi. Se poate estima că evoluţia costurilor de producţie, costurile suplimentare cu emisiile de CO2 şi eliminarea subvenţiilor pentru producţie (cerută de UE) va conduce la reducerea tot mai accentuată a competitivităţii huilei din producţie intern` şi, deci, la restrângerea semnificativă a producţiei. Zăcămintele din România sunt situate în condiţii geo-miniere complexe, iar caracteristicile mineralogice, ce influenţează calitatea se situează la limita inferioară. Din punct de vedere economic şi energetic pentru producţia de energie electrică, huila indigenă, fără subvenţii devine sursă marginală.
  Lignitul din perimetrele aflate în exploatare sau concesionate ajunge pentru 15 ani, la care se adaug` cel din perimetre noi, estimat că va ajunge pentru alţi 30 de ani (în total, circa 1,5 miliarde de tone). Zăcămintele de petrol sunt estimate la circa 74 milioane de tone, iar, la o producţie de circa 4,5 milioane de tone anual, ar ajunge pentru 14 ani. În anul 2020, România va mai avea doar 28 milioane tone de țiței.


Strategia Naţională Energetică a României pentru perioada 2011-2035 ( documentul )Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu