NATO și strategia neoconservatorilor
”În 1992, excepționalismul politicii externe americane a fost turat la maxim. Statele Unite s-au văzut mereu ca o țară excepțională, menită să conducă, iar disoluția URSS. în decembrie 1991, a convins un grup de ideologi – care urmau sa devina cunoscuți sub denumirea de neoconservatori – că SUA ar trebui să conducă lumea ca unică și necontestată superputere. În ciuda unor evidente dezastre de politică externă datorate neoconservatorilor, Declarația NATO din 2024 continuă să promoveze aceeași agendă, ducând lumea și mai aproape de un război nuclear”, scrie Jeffrey Sachs, într-un articol dedicat Summitului NATO de la Washington.
Neoconservatorii au fost conduși la început de Richard Cheney, secretar al Apărării în 1992. Toți președinții care au urmat – Clinton, Bush, Obama, Trump și Biden – au urmat agenda neoconservatoare a hegemoniei SUA, ducând SUA în războaie perpetue și nenecesare, inclusiv în Serbia, Afganistan Irak, Siria, Libia și Ucraina, precum și la extinderea NATO, în ciuda promisiunii SUA și a Germaniei din 1990 făcută președintelui URSS Mihail Gorbaciov că NATO nu se va duce un centimetru mai la est.
Ideea de bază a neoconservatorilor este că SUA trebuie să-și domine militar, financiar și economic orice potențial rival, în orice parte a lumii ar apărea el. Este o politică îndreptată în primul rând împotriva Chinei și Rusiei și, din acest motiv, atrage SUA în confruntări cu aceste țări. Orgoliul american este uimitor. Cea mai mare parte a lumii nu dorește să fie condusă de SUA, cu atât mai puțin de o putere americană dominată de militarism, elitism și lăcomie.
Planul neoconservator pentru dominația militară americană a fost expus în Project for a New American Century. Planul include extinderea NATO spre Est și transformarea NATO dintr-o alianță defensivă împotriva acum defunctei URSS, într-o alianță ofensivă folosită pentru a promova hegemonia SUA. Industria militară americană este cel mai mare susținător financiar și politic al neoconservatorilor. Industria armamentului este vârful de lance al lobbyului extinderii NATO spre Est, începând din anii 1990. Joe Biden a fost un neoconservator de la bun început, ca senator, apoi ca vicepreședinte și acum ca președinte.
Pentru a obține hegemonia, planurile neoconservatoare se bazează pe operațiunile de schimbare a regimurilor conduse de SUA; pe războaiele inițiate de SUA; pe bazele militare americane din întreaga lume (acum sunt 750 de baze americane în peste 80 de tari); pe militarizarea tehnologiilor avansate (războiul biologic, inteligența artificială, calculatoarele cuantice); si pe un permanent război informațional.
Goana SUA după hegemonie a împins lumea într-un război deschis în Ucraina, între cele mai puternice două forțe nucleare – Rusia si SUA. Războiul din Ucraina a fost provocat de dorința SUA de a extinde NATO, în ciuda opoziției evidente a Rusiei, precum și de participarea SUA la lovitura de stat violentă numită Maidan, în februarie 2014, care a îndepărtat de la putere un regim neutru. Războiul a fost provocat și de subminarea de către SUA a Acordului Minsk II, care prevedea autonomia pentru regiunile rusofone din estul Ucrainei.
Declarația NATO din 2024 spune că NATO este o alianță defensivă, însă faptele arată altceva. NATO se angajează în mod repetat în operațiuni ofensive, inclusiv operațiuni pentru schimbarea regimurilor. NATO a condus bombardamentele împotriva Serbiei pentru a scinda această țară, creând apoi o mare baza militară americană în regiunea separatistă Kosovo. NATO a jucat un rol important în multe din războaiele nenecesare ale Americii. Bombardarea Libiei de către NATO a fost folosita pentru a îndepărta guvernul condus de Muammar Gaddafi.
Hegemonia Americii, un obiectiv arogant și nechibzuit în 1992, a devenit iluzorie astăzi, pentru că este evident că SUA se confruntă cu rivali formidabili, care sunt capabili să concureze cu SUA pe câmpul de luptă, în termeni de arsenale nucleare, în producția de tehnologii avansate. PIB-ul Chinei este acum cu circa 30% mai mare decât cel al Americii, dacă este măsurat la prețurile internaționale, iar China este cel mai mare producător mondial de bunuri ieftine și de tehnologii verzi esențiale, inclusiv automobile electrice, 5G, panouri fotovoltaice, turbine eoliene, centrale nucleare modulare și altele. Productivitatea Chinei este atât de mare acum, încât SUA se plâng de ”supracapacitatea” Chinei.
Din nefericire, și este și alarmant, declarația NATO repetă toate iluziile neoconservatoare.
Declarația enunță în mod fals că ”Rusia este singura responsabilă pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, în ciuda provocării americane care a dus la izbucnirea războiului, în 2024.
Declarația NATO reiterează Articolul 10 al Tratatului de la Washington, potrivit căruia extinderea NATO spre Est nu poate fi oprită la cererea Rusiei. Însă SUA nu ar accepta niciodată ca Rusia sau China să-și creeze o bază militară la frontiera americana (să spunem că în Mexic), așa cum se arată în Doctrina Monroe, din 1823, și așa cum s-a tot repetat începând de atunci.
Declarația NATO reafirmă angajamentul Alianței pentru tehnologiile de apărare împotriva atacurilor biologice, în ciuda dovezilor tot mai numeroase că SUA au finanțat crearea în laborator a unui virus care ar fi putut produce pandemia de covid-19.
Declarația NATO proclamă intenția NATO de a continua să desfășoare rachete balistice Aegis (așa cum a făcut-o deja în Polonia, România și Turcia), in ciuda faptului ca retragerea SUA din Tratatul ABM și desfășurarea rachetelor în Polonia și România a destabilizat grav arhitectura controlului armamentului nuclear.
Declarația NATO nu demonstrează vreun interes pentru negocierea păcii în Ucraina.
Declarația NATO reia ideea ”căii ireversibile spre integrarea euroatlantică a Ucrainei, inclusiv în NATO”. Însă Rusia nu va accepta intrarea Ucrainei în NATO, astfel încât angajamentul „ireversibil” este un angajament ireversibil pentru război.
The Washington Post a scris că, înaintea summitului NATO, Biden a avut îndoieli legate de ”calea ireversibilă” a Ucrainei spre NATO, însă consilierii lui Biden au îndepărtat aceste îndoieli.
Neoconservatorii au produs o mulțime de dezastre pentru SUA și pentru lume, inclusiv mai multe războaie eșuate, creșterea masivă a datoriei externe a SUA prin risipirea pentru cheltuieli militare a trilioane de dolari, precum și confruntarea periculoasă dintre SUA, China, Rusia, Iran și alții. Neoconservatorii au făcut ca ceasul apocalipsei nucleare să ajungă la doar 90 de secunde până la miezul nopții, comparativ cu 17 minute in 1992.
Pentru securitatea Americii și pacea mondială, SUA trebuie să renunțe imediat la goana neoconservatoare după hegemonie, în favoarea diplomației și a coexistentei pașnice.
Din păcate, NATO face exact opusul.”