BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

luni, 11 ianuarie 2016

- Primele vouchere de vacanţă pentru angajaţi au fost deja tipărite




Antena 1 a anunţat că:

"Norocoşii pleacă în concediu pe tichete! Primele vouchere de vacanţă pentru angajaţi au fost deja tipărite. Indiferent că lucrează la stat sau la privat, toţi angajaţii şi-ar putea plăti următorul concediu cu tichete de vacanţă. Primele vouchere au ajuns deja la patronii generoşi, care vor să-şi răsfeţe salariaţii. 
Angajatorii au început să le ofere salariaţilor, în loc de prime, tichete de vacanţă. Valoarea lor maximă nu trebuie să depăşească şase salarii minime, adică aproximativ 6.300 de lei.
Atenţie – tichetele pot fi folosite doar în staţiunile din ţară şi sunt nominale. Într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la astfel de vouchere şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă.
Primele vouchere de vacanţă au ajuns deja la firmele ale căror patroni le-au inclus în pachetul salarial. Iar în avantaj ies mai ales companiile – sumele vor fi deduse din impozitele şi taxele pe care le plătesc angajatorii.
Pot fi folosite în decurs de un an 
Tichetele de vacanţă pot fi oferite atât de firmele private, cât şi de instituţiile de stat. Bugetarii le vor primi în locul actualelor prime de vacanţă, dar, în mediul privat, acordarea acestor vouchere e la latitudinea angajatorului.
Cine primeşte vouchere poate începe să-şi organizeze timpul. Fie merge la o agenţie de turism că să-şi stabilească pachetul de distracţie, fie negociază direct cu hotelul sau pensiunea autorizată de Autoritatea Naţională pentru Turism."

Ce sunt voucherele de vacanță

Voucherele de vacanţă reprezintă bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă.
În cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime. În cazul angajaţilor din sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.
Acordarea primelor sau voucherelor de vacanţă va fi stabilită de comun acord cu sindicatele şi va fi menţionată în mod obligatoriu în contractele colective de muncă aplicabile la nivel de unitate.
Salariaţii pot primi vouchere de vacanţă, o singură dată pe an, în limita a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată. În acest moment, salariul minim pe economie este stabilit la 1.050 de lei lunar.
Voucherele de vacanță sunt integral suportate de către angajator:
- pentru sectorul bugetar: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale;
- pentru sectorul privat: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.
Sumele corespunzătoare voucherelor acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Cum arată noile vouchere: ce date conțin
Potrivit noilor reglementări, pot fi acordate vouchere de vacanță atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori împreună cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții beneficiarilor.
Voucherul de vacanță tipărit sau suportul electornic pe care este acordat acest drept trebuie să aibă înscrise sau stocate următoarele elemente obligatorii:
Emitentul și datele de identificare;
Angajatorul și datele sale de identificare;
Numele, prenumele și codul numeric personal ale beneficiarului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanță;
Interdicția de a utiliza voucherul de vacanță în alte locuri decât unitățile afiliate;
Numărul de identificare, unic la nivel de emitent, al suportului electronic;
Perioada de valabilitate a suportului electronic;
Elemente de siguranță a suportului electronic (PIN, CIP)
Elemente de identitate vizuală ale brandului de turism al României.
Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanță pe baza actului de identitate. Este interzisă comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau altor bunuri/servicii.
În cazul personalului contractual și funcționarilor publici din instituțiile bugetare, regulile de acordare a voucherelor de vacanță se stabilesc potrivit prevederilor în vigoare.
Pentru instituțiile publice, voucherele de vacanță se acordă în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale. Dat fiind că bugetele din 2015 nu au luat în calcul acest aspect, bugetarii "mai stau o tură" și își încearcă norocul la anul.
Unde poți să mergi cu voucherul: lista locațiilor pe site-ul ANT
Valoarea voucherelor de vacanță emise pe suport hârtie, respectiv electronic, nu poate depăși într-un an calendaristic contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată pentru fiecare salariat.
Potrivit normelor de aplicare, voucherul de vacanță are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, cu precizarea însă că perioada de valabilitate a suportului electronic nu este limitată la un an.
Costurile determinate de imprimarea voucherelor de vacanță pe suport hârtie, respectiv costul suportului electronic pe acestea, precum și costurile emiterii lor, se suportă de către angajatori.
Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea de la care achiziționează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Națională pentru Turism. Pe site-ul acestei instituții va fi postată lista unităților turistice autorizate.
Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a acestora.
Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanță să permită retragerea de numerar sau plăți către alte unități decât cele afiliate, conform legii.
Voucherele de vacanță pe suport electronic care sunt transferate primele către beneficiari de către unitățile emitente vor fi considerate utilizate cu prioritate, în baza principiului “primul intrat-primul ieșit“ (first-in – first-out).
Sistemul pe suport electronic trebuie să permit accesul la informațiile privind utilizarea și soldul valorii nominale a voucherelor transferate beneficiarilor. Angajatorii sunt obligați să înștiințeze beneficiarii cu privire la data alimentării și valoarea voucherelor de vacanță transferate pe suport electronic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu