BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

- Drepturile tale ca cetăţean european




Puteti locui si circula liber in UE

In calitate de cetatean al UE, aveti dreptul de a locui si de a circula liber pe teritoriul UE fara a face obiectul discriminarii pe motiv de nationalitate. Daca indepliniti anumite conditii, va puteti stabili oriunde pe teritoriul UE. De exemplu, la intrarea in alta tara din UE, vi se poate cere sa aratati un act de identitate, iar pentru a pleca in alt stat membru pe o perioada de peste trei luni, trebuie sa indepliniti anumite conditii care difera in functie de motivul deplasarii (munca, studii, etc.).

Initiativa cetateneasca

Initiativa cetateneasca europeana va permite sa-i solicitati Comisiei Europene sa pregateasca o propune de act legislativ. Cererea trebuie sa fie semnata de cel putin un milion de cetateni provenind din cel putin un sfert din statele membre.

Participarea activa la viata civica a UE

Uniunea incurajeaza cetatenii si organizatiile sa joace un rol activ in dezvoltarea UE. Programul Europa pentru cetateni finanteaza initative in domenii ca participarea si democratia la nivelul UE, dialogul intercultural, ocuparea fortei de munca, coeziunea sociala si dezvoltarea durabila, impactul politicilor UE asupra societatii. Programul Drepturi fundamentale si cetatenie  promoveaza drepturile cetatenilor UE.

Cautarea unui loc de munca in statele membre ale UE

In calitate de cetatean european, aveti dreptul sa lucrati in alte tari din UE fara permis de munca. Ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca trebuie sa fiti tratat ca si cetatean al tarii respective, in ceea ce priveste accesul la piata muncii – cu exceptia anumitor posturi din sectorul public. Daca va intereseaza un loc de munca in alta tara UE, puteti consulta site-ul retelei de servicii europene pentru ocuparea fortei de munca www.ec.europa/eures.

Atentie! Cetatenii romani si bulgari au nevoie de permise de munca in anumite tari UE (deocamdată).

Transferul indemnizatiei de somaj in strainatate

Somerii pot obtine sprijin pentru a-si gasi un loc de munca in alta tara UE. Daca sunteti somer si doriti sa cautati un loc de munca in alta tara, puteti solicita oficiului de ocupare a fortei de munca din Romania sa va transfere indemnizatia de somaj in tara respectiva, pe termen de 3 luni, cu posibilitatea extinderii pana la 6 luni.
Pentru a primi indemnizatia de somaj fara intreruperi, trebuie sa va prezentati  formularul de autorizare si sa va inregistrati la oficiul de ocupare a fortei de munca din tara respectiva, in termen de 7 zile de la parasirea tarii in care ati devenit somer. Daca termenul de 3 luni expira si nu v-ati gasit inca loc de munca, puteti solicita prelungirea autorizatiei cu inca 6 luni.

Recunoasterea calificarilor profesionale

In calitate de cetatean UE, aveti dreptul de a va exercita profesia in alta tara europeana. Daca profesia nu va este reglementata in tara gazda, o veti putea practica in aceleasi conditii ca si cetatenii acelei tari, nefiind nevoit sa obtineti un certificat oficial de recunoasterea calificarilor. Pentru a afla ce reguli se aplica in cazul profesiei dvs si care sunt punctele nationale de contact care va pot ajuta, puteti consulta www.ec.europa.eu/interna_market/qualifications.

Impozitele

Nu exista norme europene care sa stabileasca modul de impozitare a veniturilor cetatenilor UE care locuiesc si lucreaza in alta tara decat cea de origine. In mod normal, tara in care lucrati va impozita veniturile pe care le obtineti pe teritoriul sau. Daca locuiti si va platiti impozitele in alta tara, tara de resedinta v-ar putea impozita si ea veniturile obtinute in tara in care lucrati.
Totusi, unele state au incheiat acorduri pentru a evita dubla impunere. Cand locuiti mai mult de 6 luni pe an in alta tara, s-ar putea considera ca aveti domiciliul fiscal in tara respectiva. Ca urmare, aceasta va poate impozita veniturile totale obtinute oriunde in lume.

Drepturi de securitate sociala

Cand va mutati pe teritoriul UE, sunteti obligat sa platiti contributii la fondul de asigurari sociale doar intr-o singura tara. Astfel, veti fi supus legislatiei din tara in care lucrati efectiv. Tara in care lucrati va raspunde de drepturile de securitate sociala, chiar daca faceti naveta din alta tara a UE cel putin o data pe saptamana.

Dosarul de pensionare

Daca ati locuit si lucrat in cel putin 2 tari din UE, este posibil sa aveti drepturi de pensie in fiecare dintre ele. Cererea se depune la casa de pensii din tara in care locuiti. Daca nu ati lucrat niciodata in tara respectiva, va trebui sa depuneti cererea de pensionare la autoritatea competenta din ultima tara in care ati lucrat. Autoritatile competente trebuie sa va plateasca pensia indiferent in ce tara din UE locuiti. Regulile aplicabile pensiei pentru limita de varsta sunt valabile si pentru pensiile de invaliditate si de urmas.

Servicii medicale in strainatate

Potrivit legislatiei UE, aveti dreptul la servicii medicale in alte tari din UE si, in anumite conditii, aveti dreptul de a solicita rambursarea costurilor de la casa nationala de asigurari de sanatate. (Esti asigurat si te tratezi medical in strainatate? Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a primi banii inapoi de la statul roman )
Inainte de a pleca din tara, este recomandat sa solicitati un card european de sanatate, pe care il puteti obtine gratuit de la casa dvs de asigurari de sanatate. Cardul va permite accesul la servicii medicale de stat in cazul in care va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata sederii in alta tara din UE.
Aveti dreptul la ingrijiri medicale chiar daca v-ati uitat cardul acasa. Va trebui insa sa achitati contravaloarea serviciilor medicale si sa solicitati rambursarea la casa dvs de asigurari de sanatate.

Studii in strainatate

In calitate de cetatean al UE, aveti dreptul de a studia intr-o alta tara europeana, in aceleasi conditii ca si cetatenii acesteia. Conditiile de admitere difera mult de la o tara/universitate la alta. Acestea trebuie respectate, insa criteriul nationalitatii nu poate fi folosit ca motiv de respingere a accesului la educatie si formare profesionala.
Totusi, trebuie sa stiti ca diplomele universitare nu sunt recunoscute automat la nivelul intregii UE. Astfel, daca doriti sa studiati in alta tara, trebuie sa aflati mai intai daca diploma pe care o detineti va fi recunoscuta si la ce nivel.


Cumparaturi online

Legislatia europeana va protejeaza cand faceti cumparaturi online in alte tari UE. Astfel, aveti dreptul de a anula o achizitie efectuata online in termen de 7 zile de la data receptiei. Incepand din iulie 2014, termenul se va extinde la 14 zile.
In plus, cand faceti cumparaturi pe Internet in UE, aveti la dispozitie 2 ani pentru a solicita repararea sau inlocuirea gratuita a produselor care au defecte sau nu corespund descrierii.
In baza legislatiei UE, produsele pe care le cumparati online trebuie livrate in interval de 30 de zile dela efectuarea comenzii. Daca produsul pentru care ati platit nu este disponibil , vanzatorul trebuie sa va informeze si sa va restituie banii in termen de 30 de zile.

Atentie! Aceste reguli nu sunt valabile in cazul rezervarilor pentru vacanta, calatorii, cazare si activitati recreative.

Vanzarea sau cumpararea unei masini

Pentru masinile noi – sub 6.000 km la bord- cumparate din alta tara UE sunteti scutit de plata TVA din tara respectiva. In schimb, trebuie sa va inmatriculati masina si sa platiti TVA in tara in care locuiti.
Totodata, daca achizitionati o masina cu peste 6.000 km la bord de la o persoana fizica, nu trebuie sa platiti TVA nici in tara in care ati cumparat-o, nici in tara in care o inmatriculati.
Daca vindeti o masina noua in calitate de persoana fizica, nu trebuie sa platiti TVA. In cazul in care cumparatorul locuieste in alta tara si doreste sa ia masina in tara respectiva, va trebui sa achite TVA acolo. In aceasta situatie, aveti dreptul sa recuperati TVA platit initial de la autoritatile din tara dumneavoastra.

Drepturile pasagerilor

In situatia in care nu vi se permite imbarcarea, zborul dumneavoastra intarzie prea mult sau este anulat, aveti doua optiuni: sa schimbati ruta catre destinatia pe care o doriti sau sa solicitati rambursarea pretului biletului.
In plus, in functie de  distanta de zbor si de durata intarzierii, ati putea beneficia de bauturi racoritoare, alimente, posibilitati de comunicare si cazare. In acelasi timp, daca trenul are o intarziere de peste o ora, puteti fie sa solicitati rambursarea pretului biletului ori furnizarea unei modalitati alternative de transport.

Plati, imprumuturi, investitii

Transferurile de bani pe teritoriul UE sunt protejate de legislatia europeana. Comisioanele bancare pentru operatiuni in euro trebuie sa fie aceeasi, indiferent daca transferul se face in aceeasi tara sau in alta tara din UE. Cand mergeti in alta tara UE, suma maxima pe care o puteti detine in numerar este 10.000 Euro. Daca depasiti aceasta suma, trebuie sa contactati autoritatile vamale din tara dumneavoastra.
Plafonul depozitelor bancare garantate este de 100.000 euro. Acest plafon se aplica pe depozit si per grup bancar. In calitate de persoana fizica, puteti solicita un credit de consum in orice tara din UE. Daca ati semnat un contract de creditare aveti dreptul sa va razganditi in 14 zile.

Inceperea si extinderea activitatii unei intreprinderi

Aveti dreptul de a desfasura activitati comerciale peste tot in UE. Ca antreprenor, puteti vinde bunuri si servicii oriunde in Europa, in aceleasi conditii ca si firmele din regiunea respectiva. De asemenea, puteti deschide o filiala in orice tara UE. Daca sunteti la inceput de drum, programul Erasmus pentru tinerii antreprenori va poate facilita un stagiu pe langa un antreprenor experimentat timp de 6 luni, pentru a acumula experienta.

Finantare pentru orice afacere

In calitate de antreprenor european, aveti dreptul sa solicitati un imprumut bancar in oirce tara din UE. UE gestioneaza, de asemenea, la nivel central, o serie de programe de finantare care v-ar putea veni in ajutor daca activati in domeniul transportului, mediului sau cercetarii. In acelasi timp, puteti opta pentru alte forme de finantare, disponibile la nivel local prin intermediul fondurilor structurale.

Vanzari si cumparari de bunuri

Majoritatea marfurilor pot fi vandute sau cumparate oriunde in UE, fara obstacole sau cerinte specifice. Cele mai multe produse prezente pe piata UE fac obiectul unor reglementari comune, care stabilesc standarde ridicate de siguranta pentru protectia consumatorilor si a mediului. Produsele care nu fac obiectul acestor norme sunt reglementate de legislatia nationala si standardele fiecarui stat membru. In calitate de producator, distribuitor sau importator, trebuie sa indepliniti o serie de obligatii pentru a garanta calitatea si siguranta produselor.

Prestari de servicii in strainatate

Firmele europene pot presta servicii in orice tara din UE. Daca firma dumneavoastra presteaza servicii in alte tari din UE cu titlu temporar, nu este nevoie sa deschideti filiale in tarile respective. Daca doriti sa prestati servicii in alta tara din UE in mod permanent, puteti sa deschideti un sediu secundar in tara respectiva.

Anul 2013, anul european al cetatenilor

Anul european al cetatenilor 2013 aduce in prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, in calitate de cetateni ai acesteia. Toti cei 500 de milioane de cetateni europeni beneficiaza de aceste drepturi in viata de fiecare zi, iar avantajele pe care le confera acestea se rasfrang si asupra economiei UE.
Anul european incurajeaza dialogul dintre toate nivelurile administratiei publice, societatea civila si intreprinderi, pentru a intelege cum doresc cetatenii sa arate UE in 2020, din perspectiva drepturilor, a politicilor si a guvernantei.

De ce este nevoie de un an european al cetatenilor?

Drepturile cetatenilor UE sunt inscrise in Tratatul UE si vin in completarea drepturilor nationale. De valorificarea acestora beneficiaza, pe de o parte, cetatenii si, pe de alta parte, UE in general, atat din punct de vedere economic cat si din punctul de vedere al sprijinului manifestat de populatie fata de proiectul european.
Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetatenia UE indica faptul ca cetatenii europeni nu profita din plin de drepturile lor intrucat nu le cunosc. Este vorba in special de dreptul la libera circulatie si dreptul de stabilire in alte tari ale Uniunii.
Tot in 2010, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene ca 2013 sa devina Anul european al cetateniei, pentru a relansa dezbaterile privind cetatenia UE si pentru a-i informa pe cetatenii Uniunii despre drepturile care le revin.

Context politic

Anul european al cetatenilor 2013 are loc intr-un moment important:
  • cu doar un an inaintea alegerilor europene din 2014: Anul european vine in completarea eforturilor depuse de institutiile europene si de tarile UE pentru a aduce in prim-plan drepturile de vot al populatiei din UE si pentru a incuraja cetatenii sa participe la vot
  • cea de-a 20-a aniversare a cetateniei UE: conceptul este inscris in Tratatul de la Maastricht privind UE, care a intrat in vigoare in 1993
  • publicarea editiei din 2013 a Raportului privind cetatenia UE: in acest raport vor fi analizate situatiile in care unele persoane sunt impiedicate sa-si exercite drepturile care le revin in calitate de cetateni europeni si sunt propuse actiuni menite sa solutioneze aceste obstacole
  • Anul european al cetatenilor este el insusi menit sa evidentieze avatantajele pe care cetatenia UE le ofera cetatenilor, consumatorilor, rezidentilor, studentilor, lucratorilor sau reprezentantilor politici
  • implicarea publicului general este cruciala: asa cum a declarat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, in discursul sau din 2012 privind starea uniunii,  „Vremurile in care integrarea europeana se facea cu consimtamantul implicit al cetatenilor au trecut. Europa nu poate fi tehnocrata sau birocratica. Nici macar diplomatica. Europa trebuie sa fie din ce in ce mai democratica.” Avand in vedere provocarile de ordin economic si financiar cu care se confrunta statele membre ale UE, este necesar, mai mult ca niciodata, sa responsabilizam cetatenii europeni si sa consolidam dimensiunea cetateneasca a Uniunii. Implicarea fiecaruii cetatean european la nivelul comunitatii si societatii de care apartine, pe plan local, regional, national sau european, este esentiala pentru mentinerea unei vieti democratice solide si pentru viitorul UE.
Alte adrese utile:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu