BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

- Cum ne vom adresa CEDO din 2014

Deci, cum vei putea da statul în judecată începând de anul viitor?

Romanii au posibilitatea sa dea statul in judecata, daca le-au fost incalcate drepturile fundamentale prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Pentru a face lucru, ei trebuie sa adreseze o cerere Curtii Europene a Drepturilor Omului, institutia care garanteaza respectarea acestor drepturi. Din 2014 regulile pentru intocmirea cererii catre CEDO vor fi modificate
O cerere facuta pentru investirea Curtii Europene a Drepturilor Omului, CEDO comporta anumite cerinte si rigori fata de  care o persoana vatamata intr-un drept protejat de Conventia Europeana, sau chiar avocatii insisi, intampina dificultati in a le intelege.
Astfel, pentru a face o cerere conforma normelor Curtii, este neaparat necesar sa fie respectat Regulamentul CEDO, mai ales Art. 47 al acestuia, care reglementeaza forma si continutul aplicatiei.

Un nou regulament al CEDO

Pe data de 1 iulie 2013 a intrat in vigoare noul Regulament al Curtii Europene a Drepturilor Omului. Multe dintre modificarile acestui Regulament privesc exclusiv organizarea Curtii si nu prezinta o importanta deosebita pentru justitiabili. Ceea ce intereseaza, insa, este modificarea Art. 47 care reglementeaza modul de redactare a unei cereri introduse Instantei din Strasbourg.
Aceasta modificare va intra in vigoare pe data de 1 ianuarie 2014, tocmai pentru ca justitiabilii sa se familiarizeze cu noile cerinte. Este de asteptat, de asemeni, sa fie conceput si un nou model de cerere, care sa se conformeze schimbarilor.

Care sunt noutatile?

Aspecte privind datele personale

Daca in ceea ce priveste datele persoanei fizice, in mare parte, cerintele aratarii datelor personale raman neschimbate, cu exceptia faptului ca nu se mai cere indicarea sexului, in cazul unei persoane juridice, aceasta este indatorata sa arate datele de identificare specifice, cum ar fi: sediul social, numarul de inmatriculare la  Oficiul Registrului Comertului sau codul unic de inregistrare.
Avand in vedere dorinta Curtii de a inlesni comunicarea cu reprezentantul partii, acesta va indica CEDO, pe langa numele,  domiciliul si ocupatia sa, faxul si adresa de e-mail.
Se va indica si numele Partii impotriva careia se introduce cererea.
Atentie! Prin ”Parte”, se are in vedere, intotdeuna, un Stat semnatar al Conventiei, nu alte entitati.

Modul de completare a cererii

In ceea ce priveste forma redactarii cererii, si aceasta a suferit anumite modificari si clarificari ale indatoririlor aplicantilor.
Ca noutate, aplicantul are obligatia de a scrie concis si lizibil atat expunerea faptelor, cat si motivarea in drept - descrierea violarilor Conventiei.
Astfel, ca subliniere a acestor cerinte, CEDO arata ca redactarea cererii trebuie facuta intr-un asemenea mod incat sa fie suficienta sa poata forma convingerea Curtii despre natura si scopul cererii, fara a fi nevoie sa se recurga la consultarea documentelor. Evident, aici Curtea arata nu ca nu va consulta documentele atasate, ci ca aplicantul este obligat sa abordeze o exprimare cat mai putin laconica.
Sustinerile pot fi facute, insa, prin expuneri mai ample, atat in fapt, cat si in drept.
Totusi, conform noilor prevederi,  aceste argumentari cu rol de clarificare a expunerii nu trebuie sa depaseasca 20 de pagini.

Documentele anexate cererii

Cererea este necesar sa fie semnata de catre aplicant sau de catre reprezentantul acestuia.
Ca documente doveditoare, se vor atasa:
  • copii dupa hotararile dispuse in cauza sau, in functie de caz, dupa alte masuri luate de organe judiciare sau de alta natura;
  • copii dupa hotararile prin care se arata indeplinirea cerintei epuizarii cailor efective de atac si a incadrarii in termenul de 6 luni.
  • copii dupa orice alta procedura internationala urmata in cauza, daca este cazul,
  • procura, in original, a  reprezentantului – este vorba despre procura-tip CEDO.
Nota: acestea sunt documentele aratate expres de catre CEDO. Aplicantul va trebui sa anexeze orice document necesar sustinerii cererii sale.

Modul de anexare a documentelor

Potrivit noilor reglementari, CEDO clarifica si modul de anexare a documentelor. Acestea se vor atasa in ordinea datei, numerotate consecutiv si usor de identificat – copii lizibile.

Cererea de anonimat

In anumite cazuri, CEDO poate incuviinta o derogare de la dezvaluirea numelui aplicantului in mod public. Pentru o asemenea procedura este necesar sa se expuna, odata cu cererea, argumetele aplicantului care ar justifica anonimatul. In functie de situatie, Curtea va putea autoriza sau nu respectiva derogare.

Sanctiunea neindeplinirii cerintelor CEDO

In cazul neindeplinirii oricarei din cerintele aratate, CEDO va putea sa nu examineze cauza. Subliniem, nu este vorba despre o respingere a cauzei ca  inadmisibila, ci despre  neluarea in considerare a aplicatiei ca cerere judecabila.
Examinarea cererii se va putea face doar daca:
  • aplicantul a dat o explicatie satisfacatoare neindeplinirii cerintelor impuse;
  • aplicatia nu vizeaza o cerere obisnuita, ci o cerere privind masurile interimare;
  • CEDO hotaraste examinarea cauzei, din oficiu, sau la cererea aplicantului.
Adresele CEDO

CEDO va putea solicita aplicantilor furnizarea anumitor informatii sau documente, intr-un termen-limita.

Data introducerii cererii

Data la care aplicatia este considerata drept introdusa va fi data la care  aplicatia, redactata in forma prevazuta de art. 47 al Regulamentului, este trimisa Curtii. Se are in vedere data transmiterii postale.
Totusi, atunci cand elementele cauzei o justifica, CEDO poate considera o alta data a introducerii aplicatiei.

Obligatia de informare a Curtii

Ca si in vechile prevederi, se mentine obligatia aplicantului de a arata Curtii orice schimbare a adresei sale sau orice circumstanta noua intervenita in cauza.
Avand in vedere specificul cauzelor de Curte Europeana, va invitam ca la redactarea cererii sa urmariti cu atentie prezentarile Curtii Europene a Drepturilor Omului asa cum reies de pe site-ul oficial,  mai ales in sectiunile dedicate aplicantilor si documentelor oficiale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu