Documente secrete despre planurile SUA și NATO de a sprijini armata ucraineană în perioada premergătoare unei ofensive planificate împotriva Rusiei au apărut în mediul online, informează New York Times, citând angajați ai guvernului american.
Prin urmare, Departamentul american al Apărării investighează cine se află în spatele acestor dezvăluiri, a spus acesta.
Cu toate acestea, potrivit analiștilor, conținutul documentelor pare să fi fost modificat într-un mod care ar putea indica o campanie de dezinformare din partea Rusiei, se arată în articol.
Încercările guvernului american de a șterge documentele nu au avut succes până acum, scrie ziarul.
Lovitură a spionajului
Documentele au fost distribuite prin intermediul platformelor de socializare Twitter și Telegram.
Documentele aveau cinci săptămâni și nu conțineau planuri concrete de luptă, se arată în comunicat. Cu toate acestea, persoanele din interior ar putea încă să extragă informații valoroase din acest lucru, cum ar fi calendarele pentru livrările de arme. Documentele publicate sunt prima descoperire cunoscută a spionajului rusesc de la începutul războiului.
Potrivit acestor divulgări, 12 brigăzi ucrainene ar fi pe cale să fie constituite - dintre care nouă antrenate şi echipate de către Statele Unite -, dezvăluie NYT.
Unele ar fi fost alterate în aşa fel încât să prezinte situaţia Rusiei într-o lumină mai favorabilă - şi anume prin minimalizarea amplorii pierderilor ruseşti, relatează News.ro.
Noi documente clasificate, apărute în online!
Breşa de securitate din SUA crește
Un nou lot de documente clasificate care par să detalieze secrete de securitate naţională ale SUA pe dosare ce merg de la Ucraina şi Orientul Mijlociu până la China, a apărut vineri pe site-urile de socializare, conform New York Times, informează Reuters.
Pentagonul a refuzat să comenteze autenticitatea documentelor.
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii a numit scurgerea de informaţii „un coşmar pentru cei cinci ochi (Five Eyes)”, făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada, aşa-numitele naţiuni Five Eyes, care îşi împărtăşesc în general informaţiile.
Cele mai recente documente au fost găsite pe Twitter şi pe alte site-uri, vineri, la o zi după ce oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au declarat că investighează o altă potenţială scurgere de informaţii care ar fi dezvăluit planuri de război clasificate referitoare la Ucraina, inclusiv o analiză alarmantă a capacităţilor şubrede de apărare aeriană ale Ucrainei. Unul dintre documente, datat 23 februarie, este etichetat „Secret/NoForn”, ceea ce înseamnă că nu a fost conceput pentru a fi împărtăşit cu ţări străine.
Mick Mulroy, un fost oficial de rang înalt al Pentagonului, a declarat că scurgerea documentelor clasificate reprezintă „o breşă semnificativă de securitate” care ar putea împiedica planificarea militară a unei contraofensive ucrainene. „Având în vedere că multe dintre acestea erau fotocopii ale documentelor, se pare că a fost o scurgere deliberată, făcută de cineva care a dorit să dăuneze eforturilor Ucrainei, SUA şi NATO”, a declarat el.
Un analist a descris ceea ce a ieşit la iveală până acum ca fiind doar „vârful aisbergului”.
O scurgere anterioară de documente militare clasificate postate pe reţelele de socializare a oferit informaţii parţiale referitoare la situaţia războiului din Ucraina. Oficialii americani au declarat vineri că la originea acestei scurgeri se află Rusia. Lotul iniţial, care a circulat pe Twitter şi Telegram, datat 1 martie, conţinea documente clasificate ca „Secrete” şi „Top Secrete”. Moscova nu a comentat imediat. (sursa Cotidianul.ro
Comentariul meu:
Unii(mai ales ucrainenii care mint de îngheață Pacificul la Ecuator) spun că documentele sunt false sau că au fost modificate. Dacă ar fi așa, de ce anchetează pentagonul scurgerea lor pe rețelele de socializare?
Alții dau vina pe Rusia sau pro-ruși... Să înțelegem ca Rusia are acces la Pentagon și în sediul NATO?
Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii mai multor documente clasificate militare americane postate pe reţelele de socializare, care oferă o imagine parţială, din urmă cu o lună, a războiului din Ucraina, au declarat vineri trei oficiali americani pentru Reuters. Documentele par să fi fost modificate pentru a reduce numărul victimelor suferite de forţele ruse, au spus oficialii americani, adăugând că evaluările lor sunt informale şi separat de o investigaţie asupra scurgerii în sine. Oficialii americani au vorbit sub condiţia anonimatului având în vedere sensibilitatea chestiunii şi au refuzat să discute documentele în detaliu.
Un oficial prezidenţial ucrainean a declarat vineri că scurgerea de documente conţine o „cantitate foarte mare de informaţii fictive” şi arată ca o operaţiune rusă de dezinformare menită să semene îndoieli despre contraofensiva planificată a Ucrainei.”Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaţionale ale serviciilor de informaţii ruseşti. Şi nimic mai mult”, a spus Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, într-o declaraţie scrisă.
NYT a raportat că documentele „nu furnizează planuri de luptă specifice, cum ar fi cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze ofensiva”, ci oferă un „instantaneu al timpului” – de la 1 martie, despre ce trupe ar putea avea nevoie Ucraina pentru campanie.
„Totuși, pentru ochiul pregătit al unui stratateg de război rus, al unui general de teren sau al analistului de informații, documentele oferă fără îndoială multe indicii și perspective tentante”, scrie NYT.
Documentele arată cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS
Documentele menționează, de exemplu, rata de cheltuieli a HIMARS – racheta de artilerie de mare mobilitate furnizată de americani, sisteme ce pot lansa atacuri împotriva țintelor precum depozitele de muniție, infrastructura și concentrațiile de trupe, de la distanță. Pentagonul nu a spus public cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS, dar documentele o fac.”
Unul dintre documente spunea că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce Ucraina a pierdut până la 71.500 de personal.
Estimarea reală a Pentagonului și a altor analiști este că Rusia a suferit mult mai multe victime, cu 200.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut peste 100.000 de morți și răniți.
Cu toate acestea, analiştii au declarat pentru NYT că unele dintre documente păreau autentice şi furnizau Rusiei informaţii valoroase, cum ar fi „calendarul de livrare a armelor şi trupelor, numărul trupelor ucrainene comasate şi alte detalii militare”.
NYT a raportat că un document etichetat „top secret” era numit „Starea conflictului de la 1 martie”, ziua în care oficialii ucraineni se aflau la o bază americană din Wiesbaden, Germania.
Câte brigăzi ucrainene sunt pregătite de SUA
O zi mai târziu, generalul Mark A. Milley, președintele Marelui Stat Major Interarme și generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa, au vizitat oficialii ucraineni la Wiesbaden.
Un alt document „include tabele care enumeră unitățile, echipamentele și antrenamentele de trupe ucrainene, cu programe pentru ianuarie până în aprilie”.
Documentul conține un rezumat al situației a 12 brigăzi de luptă, nouă dintre acestea fiind antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO.
Dintre cele nouă brigăzi, documentele spuneau că șase vor fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie.
O brigadă ucraineană are 4.000 până la 5.000 de soldați, au spus analiștii”, potrivit NYT.
Documentul spunea că echipamentul total necesar pentru nouă brigăzi a fost de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.
„Scurgerea este prima descoperire a informațiilor ruse care a fost făcută publică de la începutul războiului”, a concluzionat NYT.
CNN relatează:
„Unul dintre documente dezvăluie că Statele Unite l-au spionat pe Zelenski. Nu este surprinzător, a declarat o sursă apropiată de Zelenski, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de aceste scurgeri (de informații).”
Cu alte cuvinte, regimul Zelenski consideră normal să fie spionat, dar „frustrant” ca acest lucru să fie dezvăluit public.
Astfel, se știrbește imaginea Eroului de la Kiev.
Documentele indică faptul că americanii erau îngrijorați de posibilitatea ca, la sfârșitul lui februarie, Zelenski să ia decizia unor lovituri adânc, în teritoriul Rusiei, folosind drone, dat fiind că nu are rachete cu o rază atât de mare de acțiune.
O asemenea decizie ar fi agravat riscul unei confruntări directe Rusia-NATO, susțin documentele.
Un alt posibil motiv al faptului că Washingtonul a spionat (spionează?) Kievul este că americanii vor să verifice modul în care guvernul ucrainean cheltuiește miliardele de dolari trimise de SUA.Zero Hedge a întocmit o listă cu alte dezvăluiri importante care rezultă din documentele „scurse” pe internet:
- Locurile unde CIA desfășoară acțiuni de recrutare a unor agenți care să aibă acces la discuțiile din spatele ușilor închise ale liderilor mondiali.
- Grupul rusesc militar privat Wagner a încercat să obțină armament de la o țară NATO: Turcia. De asemenea, se pare că CIA era la curent cu o parte din planurile interne ale Wagner.
- Detalii sensibile ale tehnologiei de satelit LAPIS folosite pentru a urmări mișcările forțelor ruse.
- Evaluări ale câmpului de luptă făcute de Pentagon în beneficiul Ucrainei.
- The Guardian: „Un diapozitiv sugerează că un mic contingent, de mai puțin de o sută de persoane din forțele speciale ale NATO, Franței, SUA, Marii Britanii și Letoniei este deja activ în Ucraina”.
- Descrieri ale operațiunilor de strângere de informații de către CIA, NSA, Direcția de Informații a Armatei și alte agenții americane.
- O analiză din 23 februarie a situației de pe câmpul de luptă din Donbas prezice o „campanie de uzură” a Rusiei, care „se îndreaptă probabil spre un impas, în ciuda obiectivului Moscovei de a captura întreaga regiune în 2023.
- Washington Post: „Comunitatea de informații americană a penetrat atât de adânc armata rusă și comandamentele ei încât poate avertiza Ucraina în avans asupra atacurilor și evalua de o manieră fiabilă capacitățile și slăbiciunile forțelor ruse”.
- Washington Post: „Una dintre informațiile scurse dezvăluie că serviciile secrete ale SUA știau că Ministerul rus al Apărării a transmis planuri pentru a lovi poziții ale trupelor ucrainene în două amplasamente, la o anumită dată din februarie, și că planificatorii ruși pregăteau lovituri asupra unei duzini de unități energetice și asupra unui număr similar de poduri în Ucraina”.
- Washington Post: Un rezumat al analizelor realizate de World Intelligence Review al CIA, o publicație destinată doar politicienilor americani importanți, afirmă că Beijingul va privi atacurile Ucrainei asupra teritoriului rusesc ca pe o „oportunitate de a eticheta NATO ca agresor”, iar China și-ar putea mări sprijinul pentru Rusia dacă apreciază că atacurile sunt „importante”.
- Sistemele anti-aeriene ucrainene – care au limitat până acum rolul aviației ruse – ar putea să rămână fără muniție în câteva săptămâni.
- O notă a CIA afirmă că Mossadul ar sprijini protestele populației împotriva guvernului Netanyahu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu