BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

vineri, 18 decembrie 2020

- Miracolul laptelui - Lactoferina

 


Putini oameni sunt constienti ca laptele pur, proaspat era folosit ca medicament in  prima parte a secolului trecut. Laptele de-abia muls era utilizat in tratarea unor boli  cronice.

O proteina foarte importanta aflata in compozitia sa este lactoferina, ce are  rolul de a lega fierul fiind necesara asadar absorbtiei acestuia in organism,avand si  proprietati anti-cancer si, recent dovedit, actiune anti-microbiana impotriva multor  specii bacteriene responsabile de carii si efect anti-viral.

Continand un nivel ridicat de acid lactic,enzime si vitamine, lactatele fermentate sau  "acrite", precum iaurtul sau kefirul (ce contin bacterii si dojdie) aduc o multime de  beneficii celor ce le consuma. Fiind de natura acida, aceste alimente strabat stomacul  si continutul acid al acestuia fara a fi degradate, ajungand in intestin "in  siguranta", acolo unde incep sa faca minuni.

 

Lactoferina, proteina din laptele crud, aduce beneficii în tratarea multor afecţiuni şi  pentru sănătatea generală a organismului

 

O substanţă 100% naturală

Lactoferina este o proteină conţinută în mare procent în laptele crud. În cel  pasteurizat lipseşte cu desăvîrşire, lactoferina se distrugandu-se la temperaturi de 60  de grade Celsius.

De ce merită atîta atenţie această glicoproteină? Pentru proprietăţile ei terapeutice  unice: leagă moleculele de fier, acţionează împotriva infecţiilor, sporeşte imunitatea,  energizează întreg organismul. Lactoferina este prezentă în mici cantităţi, în stare  naturală, în secreţiile nazale, plasmă, lichidul seminal, urină, lichid amniotic, sudoare, lichid cefalorahidian, mucus vaginal şi lacrimi. Dar, mai ales, lactoferina e  în laptele crud de vacă. Bineînţeles, e prezent din abundenţă în colostrumul uman (6  mg/ml), dar scade în timpul primei săptămîni de lactaţie pînă la aproximativ 0,8 mg/ml  în laptele matur. Mai găsim lactoferină în cantităţi mari şi în zer.

 

Antiinflamator şi antibiotic

Pe vremuri, urdorile, herpesul sau urciorul erau tratate cu lapte de vacă, folosit  extern, ca dezinfectant. Lactoferina din lapte acţiona contra infecţiilor, a diverselor  bacterii gram-pozitive şi gram-negative, a unor candidoze şi viroze. Fără să-i ştie  compoziţia, ţăranii foloseau cu succes laptele crud pe post de antibiotic. Cercetările  moderne au confirmat rolul lactoferinei în tratarea infecţiilor. Se spunea pînă nu de  mult că nu e bine să luăm antibioticul cu lapte, pentru că acţiunea medicamentului este  diminuată. Adevărul e altul. Unui antibiotic luat cu lapte crud îi va spori efectul cu  pînă la 30%, tocmai datorită lactoferinei. Proteina are o remarcabilă acţiune  antiinflamatoare pe întreg traseul tractului digestiv. Previne, tratează şi reduce  riscul repetării infecţiilor. Activează sistemele imune de răspuns ale organismului,  chiar la locul inflamaţiei.

 

Antioxidant şi antitumoral

Un rol evident al lactoferinei este acela de a stimula imunitatea. Organismul hrănit cu  lactoferină este mai rezistent la infecţii. Are şi un puternic rol antioxidant. De  fapt, este considerată cel mai puternic antioxidant cunoscut, care poate reduce cu pînă  la 48% mai mult decît alţi antioxidanţi nivelul hidroperoxizilor, adică al radicalilor  liberi. Menţine constant colesterolul bun în organism. Cuplarea lactoferinei pe  receptorii durerii, potenţează efectele morfinei în fazele terminale ale proceselor  neoplazice. Se fac cercetări intensive legate de activitatea lactoferinei în inhibarea  dezvoltării celulelor tumorale, succese importante înregistrîndu-se în cancerul de  intestin şi cel de sîn. Dar mecanismul acţiunii lactoferinei este mult mai complex,  avînd rol şi în menţinerea unui pH gastric şi intestinal în limite fiziologice. Are  efecte benefice demonstrate şi asupra pielii.

 

Antianemic

Prin administrarea de lactoferină, se produce o incredibilă normalizare a anemiei, cu  52% mai mult decît orice lapte cu conţinut ridicat de fier. Proteina normalizează  absorbţia corectă a fierului. Fierul este un metal foarte important pentru viaţă, dar,  la fel de uşor el poate deveni otravă, dacă e prezent sub formă de ioni sau în  cantitate prea mare. Dezvoltă bacteriile patogene, celulele tumorale şi artritele. În  schimb, lactoferina leagă moleculele de fier, neutralizîndu-i toxicitatea în acelaşi  timp şi captînd ionii de fier în exces. Reglînd metabolismul fierului, ajută în  diminuarea durerilor în artrite (leagă fierul liber din lichidul sinovial al  articulaţiilor). Lactoferina are şi rol antianemic, crescînd nivelul de oxigen celular  prin eliberarea ionilor de fier din măduva osoasă hematogenă.

 

Cea mai studiată proteină

Fiind atît de importantă pentru sănătate, lactoferina este studiată în toate  laboratoarele lumii, descoperiri importante fiind realizate şi de către cercetătorii  români. Există suplimente alimentare în farmacii, dar şi diferite formule de lapte  pentru copii, iaurt, care conţin lactoferină. Dacă vom citi cu atenţie pe etichetele  produselor lactate, e bine să le alegem pe acelea care conţin lactoferină. Această  proteină descoperită în 1939 este singura substanţa din lume căreia i s-a dedicat un  congres medical mondial, o dată la doi ani, la care participă sute de medici,  farmacişti, chimişti, biologi cu recunoaştere internaţională. Cele mai exigente  organisme de control medicamentos din lume n-au avut nimic de reproşat lactoferinei,  fiind acum recomandată tuturor categoriilor, inclusiv sugarilor şi celor cu alergii la  lapte. Practic, nu există contraindicaţii. Descoperirea şi introducerea lactoferinei în  terapia umană reprezintă o revoluţie ştiinţifică în lumea medicală. E păcat să nu  cunoaştem şi să nu profităm de această proteină miraculoasă supranumită „medicamentul  lui Dumnezeu“.

 

Cum acţionează lactoferina?

- reface microflora intestinală „prietenoasă“, fiind foarte rezistentă la digestie,  constipaţie, diaree, sindrom de intestin permeabil

- reduce dezvoltarea polipilor intestinali

- împiedică dezvoltarea tumorilor

- luptă cu bacteriile şi viruşii, fiind utilă în afecţiuni ca HIV/SIDA, gripă,  meningită, encefalită, retinită, conjunctivită, otită, oreion, pneumonie, tuberculoză,  viroze respiratorii, osteomielită, colecistită, infecţii herpetice, zona zoster,  rujeolă, varicelă, oboseală cronică, hepatită B, C, boala Lyme, clamidioză, malarie,  diaree, candidoză, ulcer gastric, parazitoze, candidoză vaginală, esofagiană şi bucală,  infecţii urinare, septicemie, infecţii dentare

- creşte eficienţa vitaminelor C, E şi a coenzimei Q10

- stimulează refacerea ţesuturilor

- creşte performanţele sportivilor care au interdicţie la anabolizante

- susţine formarea oaselor prin activarea proliferării şi a diferenţierii  osteoblastelor

- creşte nivelul serotoninei şi reduce nivelul de cortizon, fiind un bun antidepresiv.

De Kefir Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu