BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

duminică, 17 februarie 2019

- „Abuzul în serviciu” – bumerangul care-i rupe aripile Laurei Codruţa Kovesi



CINE SAPĂ GROAPA ALTUIA...


„Abuzul în serviciu” – bumerangul care-i rupe aripile Laurei Codruţa Kovesi

Una dintre cele mai grave acuzaţii care i se aduc Codruţei Kovesi este „abuzul în serviciu”, pedepsită de Codul penal „cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, potrivit art. 297.
Ca o ironie a sorţii, tocmai Codruţa Kovesi voia în ianuarie 2017 să bage în puşcărie tot Guvernul pentru că a emis „noaptea, ca hoţii” vestita Ordonanţă 13 prin care era dezincriminată tocmai infracţiunea de „abuz în serviciu”. Dacă aceasta rămînea în vigoare, astăzi Codruţa Kovesi n-ar mai plîns la televizor pentru că este acuzată de… „abuz în serviciu”!
Am putea spune că în acest moment Laura Codruţa Kovesi a fost lovită de bumerangul pe care exact acum doi tocmai ea l-a aruncat atunci cînd l-a chemat pe Mihai Poliţeanu, cel care o căra în spate pe Monica Macovei, pentru a depune plîngere împotriva Guvernului Grindeanu!
Pentru #Rezist şi în special pentru Codruţa Kovesi, facem următoarele precizări:
– în DEX, cuvîntul „bumerang” este definit astfel: „Armă de lemn îndoit în formă de unghi obtuz, folosită de populația băștinașă a Australiei, care, aruncată, revine la locul de aruncare dacă n-a atins ținta”.
– s-a născut astfel expresia „efectul de bumerang”, care este definită astfel de „Dicţionarul enciclopedic”, apărut între  1993-2009: „reacție de apărare activă a indivizilor și colectivităților împotriva opiniilor și atitudinilor pentru care s-a făcut propagandă, putând duce la formarea unor opinii și atitudini contrare”!
Aşadar, prin acest dosar deschis de Secţia de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, Laura Codruţa Kovesi a fost lovită de „efectul de bumerang”, după ce acum doi ani s-a dat în spectacol şi, aşa cum a decis CCR, a fost în stare să încalce Constituţia României în încercarea de opri Ordonanţa 13! De altfel, tocmai acest conflict constituţional legat de Ordonanţa 13 a fost unul dintre motivele pentru care ministrul Tudorel Toader a cerut revocarea Codruţei Kovesi din funcţia de şefă a DNA!
Din aceste motive, credem că o reamintire a evenimentelor ar fi de folos şi altora, care nu înţeleg că deciziile arbitrare luate în timp ce deţin o funcţie de decizie s-ar putea întoarce împotriva lor atunci cînd nu mai sînt la Putere.

ISTORIA SCANDALULUI GENERAT DE „ABUZUL ÎN SERVICIU”

Două dintre ţintele DNA, Alina Bica şi Nicuşor Constantinescu, au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 246 al. 1 din vechiul Cod penal, invocînd faptul că expresia „îndeplineşte în mod defectuos” este mult prea generală pentru a defini infracţiunea de „abuz în serviciu”. Excepţia este admisă şi, drept consecinţă, CCR emite celebra Decizie nr. 405/15 iunie 2016, prin care obliga Parlamentul să modifice în termen de 45 de zile art. 246, al. 1, în sensul ca expresia „îndeplineşte în mod defectuos” să aibă înţelesul „îndeplineşte prin încălcarea legii”:
Acest termen de 45 de zile se încheia în ziua de 23 august 2016, dată pînă la care „abuzul în serviciu” a fost suspendat, după care, potrivit art. 147, al. 1 din Constituţie şi art. 31, al. 3 din Legea 47/1992, încetează efectele articolului declarat neconstituţional, adică „abuzul în serviciu” este dezincriminat! Din acest motiv, multe instanţe din ţară au achitat pe bandă rulantă inculpaţii trimişi în judecată pentru „abuz în serviciu” dacă procurorii nu au indicat legea pe care inculpaţii au încălcat-o, limitîndu-se în rechizitoriile întocmite doar să constate că „au îndeplinit defectuos” sarcinile ce le reveneau. Iată şi cele două acte normative, Constituţia şi Legea 47/1992, care spun aceste lucruri:
Aşadar, după publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei CCR, în 8 iulie 2016, termenul de 45 de zile se încheia în ziua de 23 august 2016.  Pînă atunci, art. 297, al. 1 era suspendat, iar din 23 august 2016, îşi înceta efectele!
Drept urmare, a venit şi o decizie ce a fost folosită pe bună dreptate ca precedent: Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia, care era în perfectă concordanţă cu prevederile Constituţiei şi Legii 47/1992 şi confirmă că fapta de „abuz în serviciu”, prevăzută de art. 297, al. 1 din Codul Penal, a fost abrogată tacit încă din ziua de 23 august 2016, după trecerea termenului de 45 de zile, prevăzut de „Constiuţia României” şi Legea 47/1992.
Pe acest temei, Guvernul Grindeanu a emis celebra Ordonanţă 13/2017, prin care reincrimina „abuzul în serviciu”, punîndu-l în acord cu Decizia CCR, stabilind şi acel prag de 200.000 euro peste care abuzul în serviciu devenea infracţiune.
Dacă acea Ordonanţă 13/2017 ar fi rămas în vigoare, cea mai importantă acuzaţie din dosarul Codruţei Kovesi n-ar mai fi existat! Numai că, pentru a fi pe placul celor afirmau atunci că această ordonanţă i-ar crea un avantaj lui Liviu Dragnea, şefa DNA Codruţa Kovesi s-a gîndit să-i facă plăcere preşedintelui Klaus Iohannis, care voia un nou „Guvern al Meu”, şi a declanşat o acţiune penală total neconstituţională prin care voia chiar să aresteze întreg guvernul Grindeanu! Drept urmare, l-a chemat la ea pe Mihai Poliţeanu, un apropiat al Monicăi Macovei, căruia i-a cerut să facă o plîngere penală împotriva Guvernului pentru ca ea să deschidă acţiunea penală! Ăsta este Mihai Poliţeanu, omul pe care s-a bazat Codruţa Kovesi:
La vremea respectivă, am demonstrat că „Plîngerea” lui Poliţeanu a fost depusă în 24 ianuarie 2017, deşi Ordonanţa 13 a fost emisă în ziua de 31 ianuarie 2017, deci a fost antedatată!

CODRUŢA KOVESI A FOST ARMA LUI KLAUS IOHANNIS ÎMPOTRIVA GUVERNULUI PSD-ALDE

Am publicat atunci şi Cronologia evenimentelor, pe care o reluăm mai jos pentru limpezirea lucrurilor:
„- 18 ianuarie 2017: pe Facebook, site-ul „Corupţia ucide” publică programul protestelor din mai multe oraşe pentru 22 ianuarie.
– 20/21 ianuarie 2017: incendiul de la „Bamboo”, o tragedie evitată doar de evacuarea rapidă a peste 1.000 de persoane de către personalul clubului.
– 22 ianuarie 2017Klaus Iohannis se duce între manifestanţii din Piaţa Universităţii la un protest neautorizat, în care rosteşte formula „o gaşcă de politicieni corupţi”. Se pronunţă împotriva intenţiei guvernului de a emite o ordonanţă pentru graţierea şi amnistia anumitor fapte.
– 23 ianuarie 2017: Iohannis anunţă de la Cotroceni că, în urma protestului la care a participat, va declanşa un referendum împotriva ordonanţelor privind „graţierea” şi „amnistia” pe care le-ar pregăti Guvernul.
– 24 ianuarie 2017: Klaus Iohannis anunţă declanşarea referendumului, însă schimbă tema acestuia, de la amnistie şi graţiere, la „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.
– 24 ianuarie 2017Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Razvan Patachi, toţi trei fiind membri ai „Initiaţivei România”, depun plîngerea penală la DNA împotriva lui Sorin Grindeanu şi Florin Iordache.
– 31 ianuarie 2017Guvernul României emite vestita Ordonanţă nr. 13 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
– 1 februarie 2017: Ordonanţa nr. 13/2017 este publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 92 din 1 februarie 2017.
– 1 februarie 2017Mihai Poliţeanu este chemat şi audiat la DNA în legătură cu denunţul din 24 ianuarie 2017.
– 1 februarie 2017: Klaus Iohannis participă la şedinţa CSM în care se decide ca atît Şefa CSM, cît şi preşedintele României să sesizeze Curtea Constituţională pentru Ordonanţa nr. 13 a Guvernului. În Consiliu, formal, Iohannis este rugat de plen să sesizeze CCR.
– 1 februarie 2017Ministerul Justiţiei este somat să trimită pînă a doua zi la DNA toate actele şi înscrisurile legate de elaborarea OUG nr. 13.
– 1 februarie 2017: Miting de proporţii în Bucureşti, în faţa Guvernului, cu peste 100.000 de oameni după o mobilizare extraordinară pe Facebook.
– 1 februarie 2017: Violenţe la mitingul din Piaţa Victoriei, cu pietre şi cocktail-uri incendiare. Intervenţia jandarmilor este lăudată de toată lumea, inclusiv de protestatari.
– 2 februarie 2017: Klaus Iohannis condamnă, în mod surprinzător, intervenţia jandarmilor.
– 2 februarie 2017DNA transmite un Comunicat de presă, în care confirmă că efectuează o anchetă penală la sesizarea „mai multor persoane fizice”, în legătură cu modalitatea de adoptare a Ordonanţei nr. 13.
– 2 februarie 2017: Preşedintele Klaus Iohannis trimite sesizarea la CCR, înregistrarea documentului fiind confirmată printr-un Comunicat.
– 3 februarie 2017: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, decide să sesiseze şi el CCR pentru Ordonanţa nr. 13.
– 5 februarie 2017Guvernul emite Ordonanţa nr. 14/2017, prin care abrogă Ordonanţa nr. 13/2017.
– 7 februarie 2017: Iohannis ţine un discurs agresiv în Parlament la adresa PSD, detrminîndu-i pe parlamentarii acestui partid să părăsească sala.
– 7 februarie 2017, ora 21:30: La postul public „Radio România Actualităţi”, Laura Codruţa Kovesi acordă un interviu, comunicînd date false despre felul în care s-a declanşat anchetarea lui Sorin Grindeanu şi Florin Iordache în „Dosarul Ordonanţei 13”.
– 8 februarie 2017: Judecătorii CCR au decis cu majoritate de voturi că nu există un conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi cea executivă, respectiv între autoritatea legislativă şi cea executivă, respingând astfel sesizările depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi de preşedintele Klaus Iohannis, privind emiterea OUG 13, prin care s-a încercat modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală.
– 9 februarie 2017: CCR respinge şi sesizarea lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pe motivul că Ordonanţa 13 a fost deja abrogată.”
Concluzia noastră de atunci este valabilă şi astăzi: „După cum se vede din această cronologie, în doar 23 de zile, între 18 ianuarie 2017, cînd au fost demarate protestele antiguvernamentale, şi 9 februarie, cînd CCR a respins ultima sesizare pe tema Ordonanţei 13, s-au întîmplat atît de multe evenimente, încît este imposibil de evitată concluzia că a existat un plan iniţial, că totul a fost bine organizat, modificîndu-se strategia şi mesajele în funcţie de evoluţia evenimentelor”.
Putem spune acum, cînd ştim că Ordonanţa 13/2017 a fost declarată de CCR ca fiind constituţională, că a fost o mare prostie din partea alianţei PSD-ALDE s-o retragă prin Ordonanţa 14/2017, speriindu-se de valul de proteste. Dar, iată, după exact doi ani de atunci, cea care a fost lovită în plin de bumerangul aruncat odată cu deschiderea dosarului penal împotriva Guvernului este chiar Laura Codruţa Kovesi! Nu numai că, în acest fel, a declanşat un conflict instituţional, ci şi pentru că această acţiune prostească a Codruţei a devenit, un an mai tîrziu, unul dintre motivele pentru care a fost revocată!
Şi, colac peste pupăză, iată!, acum ea însăşi este acuzată de „abuz în serviciu”! Dacă se păstra acel prag de 200.000 euro, prejudiciul ei (57.167 euro) ar fi fost mai mic decît plafonul Ordonanţei 13 şi, pe cale de consecinţă, n-ar mai fi fost considerat infracţiune, deci nu putea face obiectul unui dosar penal!
Ei, şi, uite-aşa, încercînd să sape groapa lui Liviu Dragnea pentru a-i face pe plac lui Klaus Iohannis, Laura Codruţa Kovesi se vede acum anchetată pentru „abuz în serviciu”, fiind acum pasibilă de o pedeapsă între 2-7 ani de închisoare şi pierderea dreptului de a mai ocupa vreo funcţie publică!
Bumerangul şi-a păstrat principiul de funcţionare şi, aruncat prosteşte, s-a întors acum chiar în capul celui care l-a aruncat! La fel ca în proverbul nostru: „Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”!
P.S. Ar fi bine ca şi Klaus Iohannis să citească atent acest articol, căci este la un pas să repete la virgulă greşeala Codruţei Kovesi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu