joi, 19 februarie 2015

- Uricănenii: cei mai bogaţi oameni din Valea Jiului


 Firma de transport local de persoane, ZMK, în urma ieftinirii combustibilului a redus preţul/bilet la transport , pe ruta Uricani-Petroşani, după cum urmează:

- Lupeni-Vulcan: de la 3 lei la 2 lei (6 km de la ieșirea din Lupeni până la intrarea în Vulcan);
- Vulcan-Petroşani: de la 3 lei la 2 lei (12 km de la iesirea din Vulcan până la intrarea în Petroşani);
- Uricani-Lupeni: a rămas tot 3 lei (8 km incepând de la staţia de la capătul rutei până la intrarea în Lupeni..., pentru că distanţa de la ieşirea din Uricani şi până la intrarea în Lupeni este sub 1 km).

Concluzie:
Firma ZMK consideră că locuitorii Uricaniului sunt cei mai bogaţi oameni din Valea Jiului şi de aceea a comis această discriminare...
Oare autărităţile din Valea Jiului ce au de spus în această privință?

duminică, 8 februarie 2015

- Mineritul şi viitorul Văii Jiului pe marginea prăpastiei



 Anul acesta mina Petrila se va închide. Se va mai exploata cărbune până la sfârşitul trimestrului III după care, pâna la sfarşitul lui 2015, se vor efectua lucrări de îndiguire în subteran urmate, până la sfârșitul lui 2016, de lucrări de închidere şi ecologizare suprafaţă, lucrări făcute cu firmele care au câştigat licitaţiile pentru închiderea celor trei mine neviabile.
   Minele Uricani şi Paroşeni vor mai exploata cărbune până în decembrie 2017 după care vor urma lucrările de îndiguire în subteran urmate de lucrările de închidere şi ecologizare suprafaţă pâna la finele anului 2018...
   Astfel că, în Valea Jiului, vor mai rămâne în funcţie doar patru exploatări minere (oare până când?): Lupeni, Vulcan, Livezeni şi Lonea... Culmea este că, pentru închiderea minelor din Valea Jiului, şi-au dat acordul liderii sindicatelor mari, lideri care, majoritatea, sunt mână în mână cu cei din conducere( numiţi politic) pentru a avea beneficii, în special, materiale pentru ei... Membrii lor prea putin contează atâta timp cât plătesc cotizaţie şi tac din gură.
   Lucrurile stând astfel nu prea văd un viitor pentru mineritul Văii Jiului... Pricipalii vinovaţi pentru această situaţie nu sunt politicienii care se pleacă în faţa dorinţelor şi ordinelor UE, SUA şi FMI, ci minerii care se complac în laşitate, pupincurism şi slugărnicie... și care și-au ales lideri pe principiul: CARE DĂ MAI MULT DE BĂUT PE ĂLA ÎL VOTEZ.
   De aceea cred că, dacă până în 2018 spunem adio celor 3 mine (deşi pe plan mondial, deja, se pune problema redeschiderii minelor de cărbune, unele fiind chiar redeschise în Germania, Polonia şi Spania), nu va dura mult si vom spune adio si celorlalte 4 mine. Mai mult ca sigur că minerii nu vor obiecta şi că vor fi de acord cu închiderea lor iar, Valea Jiului, va deveni, cu adevărat, Valea Plângerii.
   Toate acestea îmi aduc aminte de o fotografie care circulă pe net... În ea apare Nicolae Ceauşescu care spune:

"ŞI CÂND EU NU VOI MAI FI, VĂ VEŢI ADUCE AMINTE CĂ AU FOST ODATĂ FABRICI, UZINE ŞI MINE..."

Cât de adevărată mi se pare acea fotografie...