BINE AŢI VENIT PE BLOGUL MEU! ***** DACĂ BLOGUL CORESPUNDE CERINŢELOR VOASTRE ŞI VREŢI SĂ FIŢI INFORMAŢI DESPRE NOILE POSTĂRI SAU COMENTARII AVEŢI POSIBILITATEA SĂ VĂ ABONAŢI LA CEEA CE DORIŢI. E GRATIS! ***** "UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC" (John Davison Rockefeller) ***** "Nu vă ataşaţi decât de oamenii vrednici de stimă; Evitaţi mai presus de orice compania celor laşi; Nimeni nu îi respectă, nici măcar cunoscuţii lor." (Alceu) ***** "Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii ." ( Alfred North Whitehead ) ***** "Curajul este virtutea care face posibile celelalte virtuti." (Winston Churchill) ***** "Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos." (Abraham Lincoln)***** "Cel care nu are curajul să vorbească pentru drepturile sale nu poate câștiga respectul celorlalţi." (Rene Torres) ***** „Toate lucrurile măreţe din lume sunt realizate de nişte naivi ce cred cu tărie într-un lucru care , în mod absolut evident pentru toată lumea , este imposibil de realizat .“ Frank Richards ***** ''De ne va fi interzisă libertatea de exprimare, proşti şi tăcuţi, vom fi conduşi precum oile spre abator'' George Washinghton ***** VĂ DORESC O ZI BUNĂ!

IMPORTANT!

NU UITAȚI!

BLOG-ul FOLOSEȘTE COOKIE-uri.
CONTINUAREA URMĂRIRII BLOGULUI CONSTITUIE ACCEPTUL DUMNEAVOASTRĂ.
MULȚUMESC!

duminică, 20 februarie 2011

- Minerii Văii Jiului îşi merită soarta

   


     De ani de zile spun minerilor că trebuie să pună piciorul în prag pentru că altfel va fi vai de capul lor.
     De ani de zile le spun să nu mai fie laşi, că trebuie să redevină curajoşi şi demni pentru că, altfel vor veni vremuri grele pentru mineritul Văii Jiului. De ani de zile le spun minerilor că, dacă vor să aibă viitor, trebuie să facă curăţenie generală în sindicate, să-i dea jos pe liderii corupţi şi trădători (care sunt în cârdăşie cu conducerile minelor şi a CNH-ului în tocarea banilor în folos propriu), să-şi aleagă lideri cinstiţi care să facă uniune sindicală şi să apere drepturile şi interesele minerilor şi pentru a continua mineritul în Valea Jiului
     Din păcate, se pare că am vorbit cu pereţii. Situaţia în care este mineritul Văii Jiului, azi, se datorează în proporţie de 98% minerilor pentru că nu au avut curajul să-şi facă curăţenie în propria curte, 1% guvernului Boc şi 1% UE. Faptul că au ajuns la vorbele mele ar trebui să mă bucure şi să mă felicit că am avut dreptate şi că am prognozat bine... Nu pot să o fac pentru că nu mă pot abţine să nu mă gandesc la colegii mei care mai au ani buni până la pensie, la faptul că toată Valea Jiului există datorită mineritului iar economia ei gravitează în jurul extracţiei de cărbune. Din păcate, minerii, nici în acest ceas de cumpănă, nu şi-au recăpătat curajul şi demnitatea şi nu fac nimic pentru a-şi apăra locurile de muncă, drepturile şi viitorul lor şi al copiilor lor.
Acum îi văd pe stradă, prin cârciumi sau pe forumuri unde se plâng, ca nişte ţaţe, de situaţia în care au ajuns, înjurând şefii, liderii şi politicienii, numai pe ei nu, şi, bineînţeles, fără să facă altceva ca să schimbe situaţia. Păcat... minerii de altădată erau demni şi curajoşi şi, de aceea, nimeni nu a îndrăznit să se atingă de drepturile lor... nici măcar Ceauşescu. Minerii de azi nu mai sunt minerii şi eroii de altădată...

duminică, 13 februarie 2011

- Oare în ce ţară trăim?

În urma faptului că, pe forumul Gazetei Văii jiului, sunt oameni josnici care postează sub zeci de nickname-uri şi care nu fac comentarii pe marginea articolelor publicate ci doar proliferează injurii, jigniri la adresa celor care, probabil, nu au aceeaşi direcţie cu ei sau recurg la ameninţări sau discreditări la adresa celor care nu le convin, am hotărât să postez, timp de trei zile, o solicitare către redacţia GVJ. Voi reda mai jos ultima postare a acestei solicitări:

"Valter Cojman
13 februarie 2011, 7:22

Aceasta este ultima zi in care mai postez solicitarea catre redactia GVJ. Dreptul la opinie nu inseamna postarea a tot felul de abjectii ci si asumarea opiniei de catre cel care o are. ( Pentru cei care nu stiu limba romana, am sa le explic ca postarea unei solicitari nu e totuna cu postarea unui comentariu. Eu am afirmat ca NU VOI MAI POSTA COMENTARII.) De aceea consider că este impetuos necesar ca să fie eliminată posibilitatea publicării comentariilor sub mai multe nume de pe acelaşi IP şi introducerea obligativităţii postării acestora sub numele real. În felul acesta GVJ va avea un forum decent, unde vor fi opinii reale pe marginea subiectelor, nu va mai fi nevoie de moderarea comentariilor ( degeaba este moderat un comentariu dupa 3 zile, dacă nu apare atunci când este postat ) şi oamenii cinstiţi şi corecţi nu vor mai fi timoraţi de indivizi josnici care, la adăpostul anonimatului, îi jignesc, îi injură, îi denigrează, etc. Dacă GVJ doreşte un astfel de forum, va trebui să dea curs solicitării şi propunerilor mele. Dacă GVJ doreşte un forum plin de mizerii, atunci îl va lăsa aşa cum este. De aceea se duce de râpă ţara asta: au câştig de cauză numai oamenii josnici, lichelele, laşii, pupincuriştii şi corupţii. Oamenii cinstitţi şi corecţi mor cu dreptatea în mână. Urmează solicitarea:

În atenţia Redacţiei,

Fiind, cred, în asentimentul tuturor oamenilor cinstiţi care vor să poată posta comentarii decente şi să citească comentarii decente, fără teama ca vor fi terorizaţi cu jigniri, înjurături şi/sau alte cuvinte indecente de indivizi care scriu sub adăpostul anonimatului şi/sau sub mai multe nume, solicit ca de pe un IP să se poată face comentariu sub un singur nume. De asemenea pentru decenţa forumului, solicit securizarea lui prin introducerea obligativităţii creerii unui cont cu date reale şi logării obligatorii cu aceleaşi date reale iar, activarea contului, să se facă prin SMS pe un număr de telefon cu abonament, care poate fi verificat înaintea acordării codului de activare.
În ceea ce mă priveşte, începând cu ziua de azi, voi înceta să mai postez comentarii pe acest forum până la securizarea acestuia, conform solicitării, şi fac apel ca şi ceilalţi oameni cinstiţi să procedeze la fel.

Cu stimă, Valter Cojman

NOROC BUN, MULTĂ SĂNĂTATE, FERICIRE, BUNĂSTARE, DEMNITATE ŞI CURAJ TUTUROR, MAI PUŢIN HOŢILOR, LAŞILOR, LINGĂILOR, LICHELELOR, LENEŞILOR, CORUPŢILOR ŞI DICTATORILOR!"

Culmea culmilor, este că, unul din nemernicii josnici care postează sub aproape 40 de nickname-uri, în dorinţa lui de a mă denigra, a spus o realitate cruntă... Dar să vedem comentariul individului:

"Gica Papura
13 februarie 2011, 15:26
Dle Cojman, n-am mai ras fortat de cand ma uitam pe vremea copilariei la Cascadorii Rasului. Macar atunci atata vedeam fortat de tehnica si regim, dar sunt linistit ca unul Cojman traieste in Valea Jiului si nu ma am cum sa rad fortat la elucubratiile dumnealui.

Ceea ce ceri mata este logic si normal, dar in acel moment singurul care ar posta pe gvj si alte site-uri de acest gen ar fi doar unul: marele Cojman. Nu stiu cum nu mai va vedeti lungul nasului. Daca alta solutie nu aveti, asezati-va in dunga langa o oglinda sa vedeti cat de lung va este nasul. Mai bine v-ati gasi o Cojmanca sa va linisteasca bine ca se vede ca lipseste o femeie din casa dvs. Poate v-ati mai ocupa si de altele inafara de a posta pe site-uri, forumuri, bloguri si retele de socializare."

Care este realitatea cruntă pe care a spus-o individul? Realitatea cruntă este că, dacă ceea ce cer eu este LOGIC ŞI NORMAL ( adică de a posta comentarii sub numele reale şi de a nu se mai putea posta sub zeci de nickname-uri de pe acelaşi IP ) şi citez: "in acel moment singurul care ar posta pe gvj si alte site-uri de acest gen ar fi doar unul: marele Cojman.". Oare chiar trăim într-o ţară ilogică şi anormală? Oare poporul român nu mai are curaj şi nici simţul răspunderii?
OARE ÎN CE ŢARĂ TRĂIM?

Pe de altă parte, se vede că gradul de cultură a individului lasă de dorit. Cu gramatica şi limba română este la pământ. Să analizăm fraza: "Dle Cojman, n-am mai ras fortat de cand ma uitam pe vremea copilariei la Cascadorii Rasului.". Deci, individul, la solicitarea mea a râs forţat... (Oare cine l-a pus să râdă forţat?) Probabil, în nemernicia lui, şi-a dat seama că am mare dreptate ( şi fără să vrea, a spus adevărul: că el, chiar dacă am dreptate, trebuie să mă atace ) dar, el trebuie să râdă şi să posteze jigniri şi denigrări la adresa mea pentru că este forţat de cineva. Dacă ceea ce cer eu este LOGIC ŞI NORMAL, cum pot fi catalogate "elucubratiile dumnealui" aceste solicitări ale mele? Individul ăsta parcă ar fi Băsescu, Boc sau unul din PDL-iştii de frunte care, într-o singură frază se contrazic de cel puţin două ori. Concluzia: NU A RÂS DE BUNĂ VOIE ci LA ORDIN.
Cât despre "marele Cojman"... aici are dreptate: am 1,86m şi 110kg... Deci nu-l contrazic...

Link-ul GVJ unde vedeţi postarea individului este: http://gazetavaii.ro/newsalert/monica-iacob-ridzi-%e2%80%9epolitica-nu-este-o-scoala-de-dans-si-bune-maniere%e2%80%9d/

P.S. Azi, 14.02.2011, orele 07.35, la mai bine de 24 de ore după ce am postat, pentru ultima oară, solicitarea mea către redacţia GVJ, pe lângă care, am mai postat şi informaţia, pentru cei interesaţi, unde pot fi citite părerile mele şi/sau articole scrise de mine, aşa cum am bănuit, această informaţie nu a mai fost moderată de GVJ. Trageţi voi concluziile...

- MODEL CERERE CHEMARE IN JUDECATA CASS=5.5%

După ce veţi primi răspunsul de la Casa Judeţeană de pensii, care, mai mult ca sigur, va fi nefavorabil, trebuie să completaţi o cerere de chemare în judecată a CJP, la care trebuie ataşat răspunsul primit. Modelul cererii de chemare în judecată este acesta de mai jos:

sâmbătă, 12 februarie 2011

- Cangurul linvistic: Baraj la nivel naţional secţiunea franceză, clasa VIII

Fica mea, Cojman Mirela Roxana a câştigat barajul la Cangurul lingvistic la nivel naţional, secţiunea franceză clasa VIII şi este pe locul I cu 250 de puncte.

vineri, 11 februarie 2011

- OMAGIU VICTIMELOR DE LA URICANI




5 Februarie 2011, ziua care a adus, din nou, jale mare în
Valea Jiului


Sâmbătă, 5 Februarie 2011, în jurul orelor 14.30, a avut loc o deflagraţie pe orizontul 300 al E.M. Uricani care a surprins 5 mineri. De fapt este vorba de 4 electricieni şi un inginer CFL, care a condus programul de lucru la care lucraseră cei cinci, cu vârste cuprinse între 36 de ani şi 42 de ani. Din păcate, niciunul nu a scăpat cu viaţă. Trei din ei au murit pe loc după ce au suferit multiple traumatisme în urma deflagraţiei, iar ceilalţi doi ortaci ai lor s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Cei 5 ortaci morţi sunt inginerul Cosmin Calotă şi electricienii: Iulian Stoi, Marian Cucu, Cornel Borc Hici şi Ion Nădrag. Această tragedie se produce la 2 ani şi 3 luni după o altă tragedie în care au murit 14 mineri, în urma a două deflagraţii, la E.M. Petrila, pe fondul stresului la care sunt supuşi ortacii Văii Jiului (în special cei angajaţi la minele Uricani, Paroşeni şi Petrila, mineri care lucrează sub ameninţarea închiderii acestora), pe fondul lipsei de materiale, lipsei de piese şi component interschimbabile, pe fondul lucrului cu utilaje îmbătrânite care datează din anii 60, 70 şi începutul anilor 1980 şi acest lucru din cauză că de 20 de ani nu s-a mai investit în retehnologizarea minelor ( exceptând complexul mecanizat KOPEX adus la EM Lupeni, în urma unor licitaţii dubioase, lasate cu ancheta DNA ) şi pe fondul faptului că Guvernul României nu a alocat subvenţii pentru minerit deşi a primit undă verde de la C.E.
Toate acestea şi-au spus cuvântul în 5 Februarie 2011. Faptul că în Valea Jiului există o complicitate, nefastă pentru mineri, între sindicatele mari şi conducerea CNH şi conducerile sucursalelor CNH, a dus la transformarea angajaţilor CNH, în special al angajaţilor din personalul auxiliar, în sclavi, robi sau servitor. Discriminarea personalului auxiliar a început încă de pe vremea când, Miron Cozma, era liderul minerilor şi sub directa sa îndrumare. Nimeni nu va uita măririle diferenţiate de salariu de la mijlocul anilor 1990. Începând cu acei ani, tot mai des li se spunea, celor care aveau curajul să se impotrivească abuzurilor, că dacă nu le convine, nu au decât să-şi i-a fişa de instructaj şi să-şi caute alt loc de muncă. Pe fondul acesta, minerii şi cei din personalul auxiliar au fost trimişi să lucreze, încălcând norme de protecţie a muncii, ca să dea producţie. Normele de protecţie a muncii, actual de sănătate şi securitate în muncă, erau respectate doar când erau controale, inspecţii sau când convenea conducerii. Guvernele României din 1990 şi până în prezent, pentru a avea pace socială în zonă, s-au făcut că nu văd neregulile din zonă, jafurile din sucursalele CNH şi rezultatul este cel de acum când minele din Valea Jiului sunt pe punctul de a se închide, toate sau numai o parte. Nimeni nu a vrut să stopeze jaful din CNH. Numai făcând o listă cu cei care au avut funcţii de conducere sau au condus un sindicat mare şi verificându-le averile mobile, immobile şi conturile organelle competente de anchetă ale statului şi-ar da seama de amploarea jafului la care a fost supus CNH şi sucursalele. Se pare că nimeni nu are interes să afle cu ce bani, materiale şi mână de lucru şi-au facut ( cei care au deţinut funcţii în CNH, de la şef de sector în sus, şi în sindicatele mari ) cabane tip vile prin Straja, Cheile Buţii, Parâng şi în alte astfel de locaţii din Valea Jiului. Nimeni nu are interes să afle cu ce bani şi-au facut vilele şi au cumpărat limuzine cei amintiţi mai înainte. De aici provin şi datoriile istorice immense ale CNH. Încă mai există soluţii care se pot pune în aplicare, fără să afecteze minerii şi gratuităţile pensionarilor mineri dar, nu se doresc a fi puse în aplicare, probabil pentru ca nu mai pică ceva comisioane sau nu se mai pot învârti banii în avantajul propriu al celor care au puterea de a decide.
Eu cred cu tărie că, dacă actuala stare de fapt din CNH s-ar putea schimba, eliminându-se criteriile politice, ducând o politică bazata pe competenţă, pe respectarea RSSM al CNH din 2007, pe cinste şi corectitudine în raporturile dintre conducere şi lucrători, etc., astfel de tragedii nu s-ar mai intampla. Din păcate, lucrurile stau altfel: CNH, în complicitate cu liderii marilor sindicate (lideri care s-au lasat corupţi find pontaţi fictiv ani de zile la cele mai bune brigăzi de producţie, cu toate sporurile, inclusiv cel de noapte în timp ce ei erau pe litoral sau în alte ţări) au crescut mereu planul de producţie al CNH, deşi numărul de angajaţi a scăzut prin disponibilizări şi pensionări. Eu cred că ( şi ştiu că şi minerii cred la fel) aceste măriri de plan sunt făcute pentru a nu le plăti acestora salariile întregi.

CONDOLEANŢE FAMILIILOR MINERILOR DECEDAŢI!

ODIHNEASCĂ-SE ÎN PACE!


- Răspuns CNH la adresa 48/07.02.2011 a FNM

- Adresă FNM către CNH faţă de actul adiţional din 28.01.2011



duminică, 6 februarie 2011

- Mihai Eminescu - Împărat şi Proletar

O poezie care se potriveşte foarte bine României de azi, asuprită de Băsescu şi puterea portocalie... Citiţi-o cu mare atenţie!


Pe banci de lemn, în scunda taverna mohorâta,
Unde patrunde ziua printre feresti murdare,
Pe lânga mese lunge, statea posomorâta,
Cu fete-ntunecoase, o ceata pribegita,
Copii saraci si sceptici ai plebei proletare.

Ah! - zise unul - spuneti ca-i omul o lumina
Pe lumea asta plina de-amaruri si de chin?
Nici o scânteie-ntr-însul nu-i candida si plina,
Murdara este raza-i ca globul cel de tina,
Asupra carui dânsul domneste pe deplin.

Spuneti-mi ce-i dreptatea? - Cei tari se îngradira
Cu-averea si marirea în cercul lor de legi;
Prin bunuri ce furara, în veci vezi cum conspira
Contra celor ce dânsii la lucru-i osândira
Si le subjuga munca vietii lor întregi.

Unii plini de placere petrec a lor viata,
Trec zilele voioase si orele surâd.
În cupe vin de ambra - iarna gradini, verdeata,
Vara petreceri, Alpii cu fruntile de gheata -
Ei fac din noapte ziua s-a zilei ochi închid.

Virtutea pentru dânsii ea nu exista. Însa
V-o predica, caci trebui sa fie brate tari,
A statelor greoaie care trebuie-mpinse
Si trebuiesc luptate razboaiele aprinse,
Caci voi murind în sânge, ei pot sa fie mari.

Si flotele puternice s-armatele faloase,
Coroanele ce regii le pun pe fruntea lor,
S-acele milioane, ce în gramezi luxoase
Sunt strânse la bogatul, pe cel sarac apasa,
Si-s supte din sudoarea prostitului popor.

Religia - o fraza de dânsii inventata
Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,
Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,
Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata,
Ati mai purta osânda ca vita de la plug?

Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti...
Nu! moartea cu viata a stins toata placerea -
Cel ce în asta lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, caci morti sunt cei muriti.

Minciuni si fraze-i totul ce statele sustine,
Nu-i ordinea fireasca ce ei a fi sustin;
Averea sa le aperi, marirea s-a lor bine,
Ei bratul tau înarma ca sa lovesti în tine,
Si pe voi contra voastra la lupta ei va mân'.

De ce sa fiti voi sclavii milioanelor nefaste,
Voi, ce din munca voastra abia puteti trai?
De ce boala si moartea sa fie partea voastra,
Când ei în bogatia cea splendida si vasta
Petrec ca si în ceruri, n-au timp nici de-a muri?

De ce uitati ca-n voi e si numar si putere?
Când vreti, puteti prea lesne pamântul sa-mpartiti.
Nu le mai faceti ziduri unde sa-nchid-avere,
Pe voi unde sa-nchida, când împinsi de durere
Veti crede c-aveti dreptul si voi ca sa traiti.

Ei îngraditi de lege, placerilor se lasa,
Si sucul cel mai dulce pamântului i-l sug;
Ei cheama-n voluptatea orgiei zgomotoase
De instrumente oarbe a voastre fiici frumoase:
Frumsetile-ne tineri batrânii lor distrug.

Si de-ntrebati atuncea, voua ce va ramâne?
Munca, din care dânsii se-mbata în placeri,
Robia viata toata, lacrimi pe-o neagra pâine,
Copilelor patate mizeria-n rusine...
Ei tot si voi nimica; ei cerul, voi dureri!

De lege n-au nevoie - virtutea e usoara
Când ai ce-ti trebuieste... Iar legi sunt pentru voi,
Voua va pune lege, pedepse va masoara
Când mâna v-o întindeti la bunuri zâmbitoare,
Caci nu-i iertat nici bratul teribilei nevoi.

Zdrobiti orânduiala cea cruda si nedreapta,
Ce lumea o împarte în mizeri si bogati!
Atunci când dupa moarte rasplata nu v-asteapta,
Faceti ca-n asta lume sa aiba parte dreapta,
Egala fiecare, si sa traim ca frati!

Sfarmati statuia goala a Venerei antice,
Ardeti acele pânze cu corpuri de ninsori;
Ele stârnesc în suflet ideea neferice
A perfectiei umane si ele fac sa pice
În ghearele uzurei copile din popor!

Sfarmati tot ce atâta inima lor bolnava,
Sfarmati palate, temple, ce crimele ascund,
Zvârliti statui de tirani în foc, sa curga lava,
Sa spele de pe pietre pâna si urma sclava
Celor ce le urmeaza pân' la al lumii fund!

Sfarmati tot ce arata mândrie si avere,
O! dezbracati viata de haina-i de granit,
De purpura, de aur, de lacrimi, de urât -
Sa fie un vis numai, sa fie o parere,
Ce far' de patimi trece în timpul nesfârsit.

Ziditi din darmature gigantici piramide
Ca un memento mori pe al istoriei plan;
Aceasta este arta ce sufletu-ti deschide
Naintea veciniciei, nu corpul gol ce râde
Cu mutra de vânduta, cu ochi vil si viclean.

O! aduceti potopul, destul voi asteptarati
Ca sa vedeti ce bine prin bine o sa ias';
Nimic... Locul hienei îl lua cel vorbaret,
Locul cruzimii vechie, cel lins si pizmataret,
Formele se schimbara, dar raul a ramas.

Atunci va veti întoarce la vremile-aurite,
Ce mitele albastre ni le soptesc ades,
Placerile egale egal vor fi-mpartite,
Chiar moartea când va stinge lampa vietii finite
Vi s-a parea un înger cu parul blond si des.

Atunci veti muri lesne fara de-amar si grija,
Feciorii-or trai-n lume cum voi ati vietuit,
Chiar clopotul n-a plânge cu limba lui de spija
Pentru acel de care norocul avu grija;
Nimeni de-a plânge n-are, el traiul si-a trait.

Si boale ce mizeria s-averea nefireasca
Le nasc în oameni, toate cu-ncetul s-or topi;
Va creste tot ce-n lume este menit sa creasca,
Va bea pân-în fund cupa, pân' va vrea s-o zdrobeasca,
Caci va muri când nu va avea la ce trai.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Pe malurile Senei, în faeton de gala,
Cezarul trece palid, în gânduri adâncit;
Al undelor greu vuiet, vuirea în granit
A sute d-echipajuri, gândirea-i n-o însala;
Poporul loc îi face tacut si umilit.

Zâmbirea lui desteapta, adânca si tacuta,
Privirea-i ce citeste în suflete-omenesti,
Si mâna-i care poarta destinele lumesti,
Cea grupa zdrentuita în cale-i o saluta.
Marirea-i e în taina legata de acesti.

Convins ca voi el este-n naltimea-i solitara
Lipsita de iubire, cum ca principiul rau,
Nedreptul si minciuna al lumii duce frâu;
Istoria umana în veci se desfasoara,
Povestea-i a ciocanului ce cade pe ilau.

Si el - el vârful mândru al celor ce apasa -
Saluta-n a lui cale pe-aparatorul mut.
De ati lipsi din lume, voi cauza-ntunecoasa
De rasturnari marete, marirea-i radioasa,
Cezarul, chiar Cezarul de mult ar fi cazut.

Cu ale voastre umbre nimica crezatoare,
Cu zâmbetu-va rece, de mila parasit,
Cu mintea de dreptate si bine râzatoare,
Cu umbra voastra numai, puteri îngrozitoare,
La jugu-i el sileste pe cei ce l-au urât.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Parisul arde-n valuri, furtuna-n el se scalda,
Turnuri ca facle negre trasnesc arzând în vânt -
Prin limbile de flacari, ce-n valuri se framânt,
Racnete, vuiet de-arme patrund marea cea calda,
Evul e un cadavru, Paris - al lui mormânt.

Pe stradele-ncrusite de flacari orbitoare,
Suiti pe baricade de bulgari de granit,
Se misc batalioane a plebei proletare,
Cu cusme frigiene si arme lucitoare,
Si clopote de-alarma rasuna ragusit.

Ca marmura de albe, ca ea nepasatoare,
Prin aerul cel rosu, femei trec cu-arme-n brat,
Cu par bogat si negru ce pe-umeri se coboara
Si sânii lor acopar - e ura si turbare
În ochii lor cei negri, adânci si desperati.

O! lupta-te-nvalita în pletele-ti bogate,
Eroic este astazi copilul cel pierdut!
Caci flamura cea rosa cu umbra-i de dreptate
Sfinteste-a ta viata de tina si pacate;
Nu! nu esti tu de vina, ci cei ce te-au vândut!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Scânteie marea lina, si placele ei sure
Se misc una pe alta ca paturi de cristal
Prin lunce pravalite; din tainica padure
Apare luna mare câmpiilor azure,
Împlându-le cu ochiul ei mândru, triumfal.

Pe undele încete îsi misca leganate
Corabii învechite scheletele de lemn;
Trecând încet ca umbre - tin pânzele umflate
În fata lunei, care prin ele-atunci strabate,
Si-n roata de foc galben sta fata-i ca un semn.

Pe maluri zdrumicate de aiurirea marii
Cezaru-nca vegheaza la trunchiul cel plecat
Al salciei pletoase - si-ntinse-a apei arii
În cercuri fulgerânde se pleaca lin suflarii
A zefirului noptii si suna cadentat.

Îi pare ca prin aer în noaptea înstelata,
Calcând pe vârf de codri, pe-a apelor mariri,
Trecea cu barba alba - pe fruntea-ntunecata
Cununa cea de paie îi atârna uscata -
Mosneagul rege Lear.

Uimit privea Cezarul la umbra cea din nouri,
Prin creti ai carei stele lin tremurând transpar,
I se deschide-n minte tot sensul din tablouri
A vietii sclipitoare... A popoarelor ecouri
Par glasuri ce îmbraca o lume de amar:

"În orice om o lume îsi face încercarea,
Batrânul Demiurgos se opinteste-n van;
În orice minte lumea îsi pune întrebarea
Din nou: de unde vine si unde merge floarea
Dorintelor obscure sadite în noian?

Al lumii-ntregul sâmbur, dorinta-i si marirea,
În inima oricarui i-ascuns si traitor,
Zvârlire hazardata, cum pomu-n înflorire
În orice floare-ncearca întreaga a sa fire,
Ci-n calea de-a da roade cele mai multe mor.

Astfel umana roada în calea ei îngheata,
Se pietrifica unul în sclav, altu-mparat,
Acoperind cu noime sarmana lui viata
Si aratând la soare-a mizeriei lui fata -
Fata - caci întelesul i-acelasi la toti dat.

În veci aceleasi doruri mascate cu-alta haina,
Si-n toata omenirea în veci acelasi om -
În multe forme-apare a vietii cruda taina,
Pe toti ea îi însala, la nime se distaina,
Dorinti nemarginite plantând într-un atom.

Când stii ca visu-acesta cu moarte se sfârseste,
Ca-n urma-ti ramân toate astfel cum sunt, de dregi
Oricât ai drege-n lume - atunci te oboseste
Eterna alergare... s-un gând te-ademeneste:
Ca vis al mortii-eterne e viata lumii-ntregi."

1874, 1 decembrie

marți, 1 februarie 2011

- FNM cere explicaţii CNH

Deoarece, Federaţia Naţională a Muncii nu este de acord cu închiderea minelor atâta timp cat nu se aplică niciuna din măsurile care pot face minele sa fie de sine stătătoare şi să-şi poată continua activitatea fără disponibilizare de personal şi fără închideri de mine, aceasta cere CNH SA Petroşani următoarele explicaţii, pentru a vedea dacă propunerile FNM sunt viabile: